14 miljarder eller i stort sett samma summa som jobbskatteavdragets tredje steg kostar hade kunnat rädda de 30 000 jobb i offentlig sektor som hotas till följd av sjunkande skatteintäkter i landets kommuner och landsting. Läs mer på http://josefin.brink.riksdagsvanstern.org/2009/03/politisk_matematik.php
Månad: mars 2009
Roffarklassen dyr för skattebetalarna
Sjukt (välanpassad)
“It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society.” – Jiddu Krishnamurti
Vedermödor på en mänsklig nivå
Vägen till framgång är kantad av idog ansträngning, men det är milsvid skillnad på hur mycket man måste anstränga sig i en god respektive dålig organisation, i ett rött samhälle respektive i ett nyliberalt samhälle. Maskinerna gör mycket åt oss och kommer att göra allt mer. Människorna borde få njuta av detta genom ett lite…
Billigt att anställa offentligt
Aftonbladet visar att det inte skulle kosta så mycket, utan kanske t.o.m. vara samhällsekonomiskt lönsamt, att satsa offentligt för att skapa arbeten åt de arbetslösa. Offentliga jobb sätter nämligen fart på konsumtionen igen vilket gör att företagen överlever och har råd att anställa. Då får ännu fler råd att konsumera och så är den goda…
Ännu en kapitalistisk paradox
Kapitalismens herrar och ideologer erkänner att människan är lat, men bygger samhället så att hon inte får vara lat. Visst kan detta kortsiktigt ses som ett smart om än egoistiskt och osympatiskt drag av dem som styr över kapitalismen. Långsiktigt är det dock inte hållbart. Sjukskrivningarna p.g.a. stressrelaterade åkommor visar att människan i längden inte…
Kapitalistiska paradoxer
En kapitalistisk paradox går ut på att alla människor med så kallat okvalificerade arbeten förväntas inte klara av alla kvalificerade arbeten. Men en person med ett kvalificerat arbete förväntas kunna ta alla okvalificerade arbeten som om okvalificerade arbeten inte krävde någon ansträngning alls. En annan paradox bygger på det felaktiga påståendet att okvalificerade jobb är…
Lönesänkningar ingen konstruktiv lösning
Lönesänkningar är ingen långsiktig lösning. Dagens kris är inte en kris orsakad av för höga lönekostnader utan beror på en bristande efterfrågan. Om lönerna sänks så minskar bara efterfrågan ännu mera. En skribent på Aftonbladet tror till och med att lönesänkningar kan leda till depression. Läs mera på http://www.aftonbladet.se/kultur/article4563908.ab
Den borgerliga människosynen
Den borgerliga människosynen är vidrig om den ens finns. Den ser människan enbart som ett redskap som skall förbrukas utan hänsyn till dess eget välbefinnande för att sedan slängas på skräphögen när det går sönder eller är uttjänt.