Talet om att skatterna radikalt måste höjas i framtiden eller att egenfinansiering måste till för att klara framtidens välfärd bygger på lögner baserade på lögner i olika statliga och kommunala utredningar. De påstår att välfärdsstaten egentligen är omöjlig att finansiera, vilket inte är sant.
I Svenska Kommunförbundets rapport från 2002 med titeln Kommunala framtider – en långtidsutredning om behov och resurser till 2050 sysslar författarna med kreativ/påhittad matematik för att kunna säga att om om kommunerna ska klara av att finansiera behoven av äldrevård och sjukvård endast via skattesedeln så måste skatten år 2050 ha höjts med 50 %.
Detta förstår man ju att ingen önskar och då framstår borgerliga välfärdsmodeller som innebär privatisering, anhörigvård och frivilliga insatser som rimligare alternativ.
Men t.o.m. författarna själva erkänner att denna bedömning av den framtida skattesatsen bygger på ett påhittat, väldigt kreativt räkneexempel som inget har med verkligheten att göra.
Men som nazisterna visste, en upprepad lögn kan bli till en sanning.
2003 kom Långtidsutredningen. Detta år valde dess författare att ägna sitt utrymme åt finasieringsfrågan av välfärden i framtiden.
Man hänvisar där bl.a. till rapporten Kommunala framtider från 2002 och använder dess påhittade, kreativa räkneexempel som obejktiva, empiriska fakta för att kunna säga att dagens skattesats inte kommer att räcka till i framtiden. Förslag kommer om ökad ”egenfinansiering” av välfärden.
Med hänvisning till bl.a. dessa två utredningar skriver Borg-kommissionen rapporten Vi har råd med framtiden. Kommissionen sammanfattar frågeställningen i en debattartikel i DN den 7 juni 2010:
”Alla genomarbetade utredningar och forskarrapporter som behandlat frågan om välfärdens finansiering i framtiden räknar fram ett ansenligt finansieringsgap om ett eller ett par årtionden.”
En alternativ och mera riktig bedömning av den framtida skatteutvecklingen som finns i SKL-rapporten från 2002 där kostnadsökningen följer befolkningsutvecklingen landar på ett behov att höja skatten med 1,2 % till 2035.
Källa: ”Välfärdsmyter Visst har vi råd att finansiera tryggheten” (Fil. dr. Daniel Ankarloo)