AVGÖRANDE FRIHANDELSAVTAL PÅ BALI
Nya tider är på väg. Ett avgörande första steg mot genomförande kom i Bali 6/12 2013 för TTIP (Transatlantic trade and investment partnership); ett nytt, globalt frihandelsavtal. Mötet i Génève kraschade. Bali vara nära ett sammanbrott, men Indien räddade det. De mest betydelsefulla ingredienserna i avtalet är att företag får rätt att stämma stater som inför beslut som kan riskera att företags vinster kan minska. Stämningarna ska inte äga rum i statliga domstolar enligt det aktuella landets regler utan i sekretessbelagda, företagsägda, utom- och överstatliga domstolar med företagsskapade regler.
”Journalisten George Monbiot, som är en av ytterst få som skriver om TTIP, berättar om hur det ser ut i länder som redan har liknande avtal. Kanada har exempelvis dragit tillbaka två av läkemedelsföretaget Eli Lillys patent då de inte hittat belägg för att medicinerna fungerar. Eli Lilly stämmer nu Kanadas regering på nästan 3,3 miljarder kronor samt kräver att landets lagstiftning när det gäller patent ska ändras. Monbiot berättar också om en gruva i El Salvador som riskerade att förgifta dricksvattnet och om hur aktivister lyckades få regeringen att stoppa gruvan till priset av tre mördade aktivister. Om hur företaget som planerade gruvan nu stämmer El Salvador på
2 miljarder kronor för uteblivna framtida intäkter. ” (Arbetaren)
159 handelsministrar var med. En var Ewa Björling som skrev under avtalet. Avtalet väntar bara på att godkännas i EU och av kongressen i USA. .
Handelsavtalet kommer att binda länder till att genomföra extrema liberaliseringar och avregleringar för att säkerställa större vinster för företagen.
Under de senaste 25 åren har USA förhandlat fram handelsavtal som främjat ökningen av företagens makt på bekostnad av arbetande människors rättigheter. Det har skapat ett system för ett globalt företagsstyre av världens nationer utan koll på de växande företagens makt.
Långsiktigt har globala företag dämpat lönerna, orsakat klimatförändringar och förorenat vatten och de bryter mot våra grundläggande rättigheter i arbetslivet. Den nationella demokratin bryts ned för att ge plats för ett internationellt verkande näringsliv.
Istället borde ett globalt solidariskt och hållbart världssamfund utvecklas för rättvisa villkor, för människors rätt att organisera sig och att agera kollektivt för att garantera sina arbetens säkerhet, hälsa och en rättvis lön, att de har tillräcklig tillgång till utbildning, rekreation och anständiga bostäder och att deras folkvalda arbetar för främja den allmänna välfärden.
I stället ersätts detta med företagens intressen, den globala maktens frihet över nationer.
TTIP-avtalet – Transatlantic trade and investment partnership)
”Att handskas med bråken runt matsäkerhet sög musten ur resten av samtalen!”
TTIP tvingar de underskrivande företagen att sälja USA:s genmanipulerade grödor och köttsorter. Det ger USA kontrollen över livsmedelsproduktionen i Stillahavsområdet i Australien, Brunei, Kanada, Chile, Japan, Malaysia, Mexiko, Nya Zeeland, Peru, Singapore och Vietnam.
Klassad av expertis som ”den genetiska apokalypsen och USA:s patentkontroll över global matproduktion”.
Det läckta partnerskapet Trans – Pacific Partnership är en julklappslista för stora företag. Det sätter en global standard för företag genom vilka de kan styra våra regeringar genom ett ogenomträngligt system av domstolar som ett slags ”nyliberalismens diktatur”. Vänsterpolitik och miljöskydd leder ofta till höjda skatter och löner vilka enligt TTIP kan utgöra handelshinder som sänker företagens vinster. Sådana handelshinder ska enligt TTIP kunna leda till stämning i privata, företagskontrollerade domstolar.
Dessa domstolar skulle kunna begränsa tillgången på billiga läkemedel till förmån för märkesvaror. De skulle t.o.m. låta cigarettföretag kunna stämma regeringar som anger hälsoföreskrifter mot rökning om det hotar vinsterna! Det är nästan för otroligt för att vara sant.
TTIP-avtalet – The Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership)
Handelskommissionären Karel De Gucht har företrätt EU och dess 28 medlemsstater vid förhandlingsbordet. En röst som företräder 500 miljoner människor.
I slutändan är det Europarådet tillsammans med Europaparlamentet som kommer att granska och godkänna eller förkasta det slutliga avtalet. En konsekvens av Lissabonfördraget 2008. På USA:s sida är det den amerikanska kongressen.
EU-kommissionen har grundat sin konsekvensanalys av TTIP från en oberoende rapport som EU beställt från den London-baserade Centre for Economic Policy Research (CEPR).
Bakom den finns kopplingar till Federal Reserve Banks i New York (Wall Street) och amerikanska universitet som Stanford!
Det ska nu bli enklare att köpa och sälja varor och tjänster mellan EU och USA. EU och USA vill också göra det enklare för de egna företagen att investera i den andra partens ekonomi.
TISA-avtalet – The Trade in International Services Agreement
Ett fristående multilateralt avtal ska gälla för handeln med tjänster mellan EU och 21 WTO –länder. Välfärd blir en global köp- och säljvara. Det gäller då områden som välfärd, vård och skola.
Denna framtida handel med tjänster utgör den enskilt mest dynamiska ekonomiska aktiviteten i EU och svarar för nästan tre fjärdedelar av dess BNP och sysselsättning.
EU-företag är ledande leverantörer av tjänster inom många sektorer och är de största exportörerna hela världen.
Försvararna av handelsavtalet menar att det kommer öka tillväxten med 1 biljon dollar. Detta är dock inte så mycket som det låter.
”The study most touted by proponents of the agreement, published by the Peterson Institute of International Economics, shows a cumulative increase of 0.13% of GDP by 2025. This would be trivial in any case; but the worse news is that, taking into account some of the unequalizing effects of the agreement – these treaties tend to redistribute income upwards – a Centre for Economic and Policy Research study showed that most Americans will actually lose because of the TPP.” ( Guardian )
Läs mer här:
WikiLeaks publishes secret draft chapter of Trans-Pacific Partnership (The Guardian )
http://www.theguardian.com/media/2013/nov/13/wikileaks-trans-pacific-partnership-chapter-secret
Full text of the leaked draft text (Wikileaks)
http://wikileaks.org/tpp/
The Trans-Pacific Partnership treaty is the complete opposite of ’free trade’ (The Guardian)
http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/nov/19/trans-pacific-partnership-corporate-usurp-congress
Fast track risky path for Pacific trade pact (Seattle Times)
http://seattletimes.com/html/businesstechnology/2022349766_biztaltoncol01xml.html
For Free Trade’s Sake, Get IP Out of the TPP (Huff ington Post)
http://www.huffingtonpost.com/bill-watson/for-free-trades-sake_b_4325963.html
Philip Morris Leads Plain Packs Battle in Global Trade Arena (Bloomberg)
http://www.bloomberg.com/news/2013-08-22/philip-morris-leads-plain-packs-battle-in-global-trade-arena.html
Protestera här