Högerbloggen Politikdelen hävdar att Sverige behöver låglönejobb utan kollektivavtal för att kunna skapa jobb. Bloggen resonerar för mycket ur ett individperspektiv. Kortsiktigt kan det tyckas för en enskild arbetsgivare att hen skulle kunna anställa fler om arbetskraften var billigare. Men om arbetskraften blir billigare generellt så har den inte samma köpkraft. Och då har färre råd till de produkter eller tjänster företagaren vill sälja.
Arbetslösheten beror på en skenade automatisering och robotisering, tokeffektivisering av människorna och att den offentliga sektorn inte anställer så många längre.
Dela på arbetstillfällena
För att få upp sysselsättningen på ett sätt som stärker köpkraften, behöver vi kraftfulla arbetstidsförkortningar. Nationalekonomen Keynes räddade kapitalismen från högerns idéer på 1930-talet. Högeridéerna kunde annars ha lett till detta samhällssystems kollaps. Keynes förutåg redan på 30-talet det framtida behovet av arbetstidsförkortningar för att upprätthålla sysselsättningen. Han var inte vänster utan mitten politiskt sett men insåg samhällsekonomins behov av en allmän, stark köpkraft.
I framtiden kommer vår arbetsinsats i takt med allt ökande automatisering och effektivisering handla om att syssla med privat konsumtion. Då behövs en allmän stark köpkraft.
Vi har råd med bra arbeten på alla nivåer
Det är en illa skriven idé att arbetslösa ska pressa de mest påfrestande jobben med minimala krav på utbildning. Det skulle inte lösa problemet. Istället kan vi öka sysselsättningsgraden på alla nivåer genom progressiva skatter och statliga investeringar. Läs ”Underskottsmyten” av Stephanie Kelton om hur vi kan finansiera välfärden och sysselsättningen.
Vi behöver komplettera högskolan med kortare yrkesutbildningar, men det skulle vara kontraproduktivt att pressa de med akademisk eller yrkesexamen att ta de enklaste jobben. Det skulle snarare skapa en obalans och slå ut de som bara har grundskola eller gymnasieutbildning. Eller får den som trivs med tunga, enkla jobb men inte är studiebegåvad först bli akademiker för att sedan få ett tungt, manuellt jobb. Vi bör låta människor följa sina naturliga färdigheter och intressen i den mån de uppnått kompetens för detta.
Det är viktigt att följa ekonomin och inte göra dolda skattehöjningar, som höjningen av löneavgiften. Samtidigt sänkte Alliansen sjukpenningen i smyg, vilket påverkade de ekonomiskt utsatta.
För att förbättra situationen bör vi satsa på grön teknik och stärka den offentliga sektorn. Alla bör få möjlighet att söka jobb inom sitt kompetensområde och inte pressas till att ta jobb som kräver lägre kvalifikationer och har tuffare villkor. Att söka jobb är en heltidsuppgift, och vi bör hjälpa människor att hitta det arbete som passar dem bäst.
Skapa bra arbeten och överutbilda inte
I detta ligger att inte överutbilda för många på högskolenivå. Istället får man skapa bra arbeten för dem som är praktiker. Dels genom att stärka facket och socialförsäkringarna men också genom kortare yrkesutbildningar till de manuella jobb som kräver specialistkompetens. Men alla skall ha bra lön och bra arbetsvillkor.
Oreglerad konkurrens leder till lägre löner och sämre arbetsvillkor. Vi måste undvika en sådan utveckling och stärka arbetsrätt och välfärd.
Under Alliansens regeringstid 2006-2014 såg vi försämringar på många områden, inklusive arbetsmarknaden, försvar, utbildning och bostadssituationen. Det är viktigt att komma ihåg de konsekvenser som politiska beslut kan ha.
Skillnaden mellan höger och vänster i politiken är tydlig. En borgerlig vision med stor ekonomisk ojämlikhet och nedskärningar i offentlig sektor är inte önskvärd. Vi behöver istället en politik som främjar en mer rättvis fördelning av resurser och stärker det offentliga.
Alliansens jobbpolitik ledde till minskade resurser för offentlig sektor och skapade inte nödvändigtvis fler jobb. Att sänka löner för invandrare hotar även inhemska arbetares löner, och det finns inget särskilt samband mellan höga löner, generös välfärd och hög inflation. Läs mer här.
Den järnhårda lönelagen är inte en modell för en hållbar demokrati. Vi behöver istället en politik som främjar rättvisa och ekonomisk stabilitet för alla medborgare.
Kul att du noterat det jag skrivit. Men det börjar bli mer och mer accepterat att inse behovet (och vikten) av låglönejobb. Jag kan tipsa om ledaren i dagens DI:
http://www.di.se/artiklar/2015/8/20/dags-att-acceptera-laglonejobben/
Utbildningsnivån måste öka, men inte genom att fler pressas igenom en högskoleutbildning som de inte klarar av, och därmed urholkar betydelsen av en examen, utan genom relevanta, kortare, yrkesutbildningar.
Äntligen börjar politiker både till höger och vänster att acceptera detta.
Din tes förklarar inte varför minskad köpkraft skulle leda till ökad konsumtion och i sin tur till fler jobb. För övrigt råder inte konsensus i fråga om acceptans av lägre löner, inte heller inom högern.