När inkomstspridningen är låg och alla tjänar någorlunda bra mår samhället bra. Alla har råd att konsumera och utvecklingen går framåt. Eftersom inga löner sänks så fortsätter vi alla att tjäna lite mer varje år. Detta vill (Ny)Liberalerna ändra på. (Ny)Liberalerna föreslår i stället att inkomstspridningen skall öka. Särskilt viktigt är det att inrätta så kallade ”startjobb” (s. 42):
”Vårt förslag är att i så fall införa om en ny anställningsform där lönen är lägre, inkomstskatten låg och arbetsgivaravgifterna avskaffade.
I ett startjobb ska månadslönen vara mellan 14 000 och 16 000 kronor. Inga arbetsgivaravgifter ska utgå och kollektivavtalade försäkringar ska inte behöva betalas”
Det kan tyckas rättvist att skatten sänks vid låga löner. Men det är en skenmanöver. Det viktiga är att en grupps löner sänks så att lönerna kan sänkas i stort. Om inte arbetsmarknadens parter förhandlar om lönen så befinner vi oss snart i en situation där en högermajoritet skulle kunna sänka våra löner genom riksdagsbeslut. Detta är vårt nyliberala parti väl medvetet om.
För övrigt skriver ETC om hur vinsterna ökat med 120 % i de största bolagen de senaste åren. Lönerna har däremot bara ökat med 1,2 %. Detta förvärrar den tendens till allt kraftigare och allt tätare förekommande skuldkriser vi bara har sett de senaste årtiondena.
Vill du göra något saken? Rösta på något av de rödgröna riksdagspartierna. Vill du fördjupa dig mer kan du läsa Kajsa Ekis Ekmans bok ”Skulden – Eurokrisen sedd från Aten”.