Arbetslinjen kan vara uppbygglig. Vi ska försörja oss själva i den mån det går. Delvis är detta bra, kan också vara fördärvligt för ekonomin. Arbetare behöver företag att jobba på. Företagen behöver konsumenter. Om alla vore lyckliga och friska, skulle företagen inte sälja särskilt mycket av storsäljarna snabbmat, godis, tobak, droger, vapen, alkohol, sex, konditorivaror… Därför är de sjuka och arbetslösa genom sin konsumtion av det som förvärrar deras redan utsatta situation en grundpelare i ekonomin.
Läkemedel är nödvändiga. Men en stor del av läkemedlen som behövs är resultatet av hälsonedbrytande produkter som dem ovan. Arbetslinjen fördärvar hälsan.
Marknadens hetsar oss att förnya vår garderob fyra gånger om året. Istället skulle vi kunna ha ett mer tidlöst mode med kläder som man kunde ha flera år. Det ständigt växlande modet ökar klädkonsumtionen. Detta tär väldigt på världens miljö och vattenresurser. Arbetslinjen förstör miljön.
Ständiga varuuppdateringar för att sälja mera
Dessutom släpper inte teknikföretag som bil- eller mobiltelefontillverkare all teknik med en gång. De släpper tekniken peux om peux för att få den nyss nya produkten att kännas föråldrad.
Till och med stressen i samhället som leder till utbrändhet och andra arbetsskador försörjer vårdsektorn med patienter/konsumenter. Vårdsektorn behöver vi visserligen men den skulle kunna vårda för icke arbetsrelaterad ohälsa i ett bättre samhälle. Särskilt fabriksgolvet i den ohälsosamma varu- och tjänsteproduktionen skapar rekordmånga användare till vården. Arbetslinjen gör oss sjuka i onödan.
Trötta löntagare håller sämre kvalitet
Bortsett från att stress leder till ohälsa så minskar det kvaliteten på det utförda arbetet i många sektorer. Trötta arbetare gör misstag. För pressade tjänstemän och akademiker har svårare för att komma på de bästa lösningarna och idéerna. Det visar den senaste forskningen. Arbetslinjen sänker kvaliteten.
En arbetslinje för för fler låglönejobb kan också hämma utvecklingen av automatiseringsteknik. Sådan teknik kunde annars befria människan från de tyngsta jobben. Redan antikens romare och greker hade järnvägar och ångmaskiner. De använde dock bara sina maskiner till lek och religiösa effekter. Anledningen var att skulle man införa ångtekniken i produktionen, så skulle ju inte slavarna ha något att göra. England har billigare och mer tillbakahållen arbetskraft. England har även en lägre automatiseringsgrad i arbetslivet på grund av den för hårda arbetslinjen där.
Mer fossila bränslen med hård arbetslinje
En grupp av de största bovarna bland fördärvliga varor som arbetslinjen upprätthåller är utvinning och försäljning av fossila bränslen. Istället kunde vi utveckla miljövänlig energiframställning. Energi är en jättestor produkt då alla sektorer behöver den för sin produktion. Miljövänlig energi tenderar att vara gratis eller väldigt billig. Då går det inte att tjäna pengar på denna energi. Fossila bränslen är grundbulten i vår ekonomi genom att de kostar så mycket att konsumera och är en så eftertraktad produkt. Det högsta priset är självklart vårt förstörda klimat och allt sämre livsvillkor. Arbetslinjen skapar onödig miljöförstörelse.
Vad skulle hända med en ökad social trygghet, halverad arbetstid och en större offentlig sektor? Dåskulle vi kunna satsa på det som verkligen behövs. Vi kunde fokusera på miljövänlig energi, kultur, utbildning, omsorg, prisvärda och bra bostäder, automatisering och hälsovård i en takt som är människovänlig. Man skulle kunna ha regler om att teknikföretag får släppa nya produkter tidigast vart femte år. Då skulle man få en rejält ny produkt när den väl lanseras.