Vid bra arbetsvillkor fungerar vi bättre. Vi är mer kreativa, känner större tillfredsställelse och är mindre lättstötta. Nästan en av tre anställda upplevde arbetsrelaterad ohälsa i Sverige år 2021.
Arbetsplatskulturen i Sverige behöver förändras. Här kan facket spela en viktig roll. Liksom det dagliga samtalet på arbetsplatsen. De anställda måste våga ha synpunkter på verksamheten utan risk för en sämre löneutveckling eller negativ särbehandling. Ett konstruktivt sätt att förbättra arbetsklimatet är att punkta ned vad som skulle kunna bli bättre och hur det skulle kunna gå till.
Det finns många vägar till ett bättre arbetsvillkor. Uppmuntran och konstruktiv kritik från ledningen är i alla händelser bättre än hets och stress.
Men goda arbetsvillkor hänger också samman med en hög a-kassa som fångar upp i stort sett alla arbetslösa och en väl tilltagen och rättssäker sjukpeng samt sjukersättning. Alliansen-regeringen 2006-2014 kände till detta. De visste att när de sänkte socialförsäkringar och bidrag (genom förändrade beräkningsgrunder sänktes även sjukpengen och utförsäkringar sattes i system) skulle detta pressa ned folks reservationslön. Det är den lägsta lön folk kan tänka sig när de söker ett nytt arbete. Men en minimal och otrygg välfärd gör också att många sannolikt accepterar ohälsosamma arbetsplatser för länge med digra konsekvenser för dem och samhället.
Alliansen gick till val på att Sverige inte hade råd med ett utanförskap på några hundratusen. Men Sverige har 2022 542 miljardärer. Under pandemin ökade antalet med 336 stycken. 81 av dess miljardärer är dollarmiljardärer och äger tillsammans 49 % av Sveriges BNP. (Aftonbladet)
I Sverige hade antalet dollarmiljonärer år 2021 på två år ökat med 7,7 % till 153 000. (Aftonbladet)
Så att hjälpa arbetssökande och sjuka tillbaks till hälsa och ett friskt arbetsliv samt att ge dem som bränts ut fysiskt eller psykiskt av sitt hårda arbete en värdig sjukersättning hög nog att inte göra dem till fattigpensionärer vid 65, det har vi inte råd med. Men att skapa en klass på över hundratusen rentierer och att återinföra skatteprivilegier för gamla slott och herresäten. Det har vi råd med. Vi har råd att i praktiken återinföra adeln men inte att ta hand om våra arbetslösa, sjuka och utslitna.
Samtidigt gör samhällen med stora förmögenhetsklyftor att alla även de allra rikaste mår psykiskt och fysiskt sämre och att även de allra rikaste får en förkortad livslängd. Så vi kan rasera skeppet för alla men inte ge våra utsatta vettiga förutsättningar i arbetslivet. Bra jobbat!
Det är falska myter som säger att vi inte har råd med välfärden. Att nedmontera våra arbetsvillkor för att maximera ägarens rätt till avkastning är en ovetenskaplig idé.
Vissa förbättringar har de rödgröna lyckats åstadkomma, men betydligt mindre än om folket röstat för att ge dem en majoritet av rösterna i riksdagen.
Vill du engagera dig fackligt? Här hittar du samlad information om de olika fackförbunden.