I Sverige tar vi hand om sjuka och arbetsoförmögna människor. Därför har vi byggt upp ett starkt offentligt socialförsäkringssystem. Men sjukskrivningarna är många och långa. Därför har regeringen gett Försäkringskassan (FK) i uppdrag att minska sjukskrivningstalen. Vilket har resulterat i att FK begärt prövning av arbetsförmågan i 90 % av fallen. Läkares intyg blir inte sällan ifrågasatta.
Detta är fel väg att gå. Sverige kan bättre. Sjuka människor ska självklart få sjukpenning. Endast i tveksamma fall bör FK begära prövning av arbetsförmågan. Sjuka människor behöver tid för vård, rehabilitering och återhämtning. Så fungerar ett humant samhälle. Så fungerar ett effektivt samhälle.
Även om regeringen med rätta fått kritik för hanteringen av sjukpenningen är det viktigt att komma ihåg att det var Alliansen som införde den bortre tidsgränsen för sjukförsäkringen.
Det var också Alliansen som införde att efter en viss tid skulle den sjukskrivnes arbetsförmåga prövas mot normalt förekommande arbeten. Även om dessa arbeten i verkligheten inte fanns – bara de hypotetiskt sett skulle kunna finnas. Så efter en tid ska den sjukskrivne inte bara vara sjuk utan bli arbetslös också. Arbetsförmedlingen har kritiserat Försäkringskassan för att de sjukskrivna arbetssökande ofta är för sjuka för att kunna arbeta.
Nu utreder socialförsäkringsministern Annika Strandhäll om regeln om normalarbetstillfällen skall mildras.
Vill du ha bättre socialförsäkringar? Rösta rödgrönt i september.