1999 köpte Ford svenska Volvo Cars för att det svenska företaget saknade kapital. Därefter såldes företaget till kinesiska Geely för 13 miljarder. (K’älla: Affärsvärlden ). Detta har lett till att svenskt kapital försvunnit utomlands. När Sveriges biltillverkare såldes till ett kinesiskt företag fick en diktatur kontroll över detta företag. Svenska Nyheter 28 oktober 2022 visar att en stor del av svensk industri sålts ut särskilt till Kina. Jag gissar att det är av en och samma anledning. För att få in kapital.
Utöver att svenskt kapital försvinner till Kina, har enligt svenska nyheter alla kinesiska medborgare en skyldighet att samarbeta fullt ut med kinesiska underrättelsetjänsten. Gissa om detta medför risk för industrispionage.
Men Sveriges stat är en suverän valutaproducent. Hade svenska företag saknat pengar hade staten kunna skapa dessa digitalt och föra ut dem i ekonomin eller istället ha köpt våra svenska företag på egen hand. För en suverän ekonomi som kan skapa pengar via staten är pengar gratis. Produktionsresurser, arbetskraft, tekniskt know-how, naturtillgångar är däremot inte gratis. Vi ger bort det senare för att få pengar som är gratis för Sverige att skapa så länge det inte leder till inflation. Men när vi ska ta emot utländska pengar måste dessa ändå återskapas i Sverige för att gälla i Sverige.
Svenskt kapital är dock inte gratis för vanliga svenska medborgare, företag och myndigheter (utom staten vid själva produktionen). Det innebär en överförflyttning av resultatet av vad svensk arbetskraft och svenska naturresurser kan erbjuda till andra länder, bara för att Sverige särskilt på 1990-talet började tro att det är dåligt för staten att skapa pengar.
Läs om alternativa sätt att få fart på svensk ekonomi och teknik:
Finanskapitalism och feodalvälde i Väst mot industrikapitalism i öst
Boken Underskottsmyten – av Stephanie Kelton
Boken Entreprenörsstaten – av Mariana Mazzucato
https://www.bokus.com/bok/9789187207549/entreprenorsstaten/
Vill bara påpeka att för Sverige och inte minst för Göteborg så var Geelys köp av Volvo Cars en ordentlig vinstlott. Många av oss hade förväntat oss att man bara ville komma åt västerländsk teknologi för att sedan flytta all utveckling till Kina och bara, i bästa fall, lämna kvar en mindra sammansättningsfabrik. Det blev ju tvärtom. Geely satsade stort och rejält på Göteborg som blivit bolagets Europeiska Detroit med nya utvecklingsbolag, nya bilmärken och en tillväxt som varit enormt bra. Att Kinesiska staten skulle använda Geely eller andra industriföretag som någon sorts trojansk häst för sina egna politiska syften är en populär konspirationsteorie men har inte så mycket med verkligheten att göra. Kinas politiska mål är att utmana USAs ekonomiska världsherrevälde genom investeringar i viktig industri och strategisk infrastruktur. Det handlar knappast om att köpa hamnar för att i hemlighet kunna landsätta trupp eller köpa Volvo eller andra företag för att åsiktregistrera folk utan om att man vill få den makt som stora företag alltid får inte minst ekonomiskt på samma sätt som våra västföretag fått genom årtionden.
Att Geely blev lyckat för Göteborg är bara till hälften sant. Om staten istället skapat pengar och köpt Volvo, hade vinsterna kunnat gå till Sverige istället för till Kina. Men den ursprungliga starten på globaliseringen av Ronald Reagan på 80-talet i Kina anser jag varit driven av lusten att sänka kostnaderna för arbetarna.