I naturens skogar och trädgårdar pågår samtal som vi människor ännu inte har lärt oss att uppfatta. Trots detta kommunicerar vi faktiskt med växter hela tiden, men på sätt som inte alltid är uppenbara. De senaste årens forskning har belyst att växter har en förmåga att ”skrika” när de blir klippta, de lär sig att särskilja ofarlig beröring och varnar varandra för potentiella hot. Denna växtkommunikation är både överraskande och fascinerande, och det väcker frågor om växters intelligens och hur vi bör behandla dem.
Mångfacetterad kommunikation
Kommunikationen mellan växter, träd och andra organismer är mångfacetterad, inkluderande ljud, ljus, beröring och kemiska signaler som dofter. Genom nätverk av rötter och svamptrådar hjälper starkare träd svagare träd genom att dela med sig av näring. Detta samspel är komplicerat och dynamiskt, och det avslöjar att växter har förmågan att uppfatta och reagera på sin omgivning.
Forskare vid Tel Avivs universitet i Israel har nyligen undersökt tomat- och tobaksplantors reaktioner på torka och avklippning. De upptäckte att dessa växter avger högfrekventa ljud som människans öron inte kan höra, men som de spelade in och saktade ner för att göra hörbara. Det visade sig att tomatplantor började ”skrika” innan de visade synliga tecken på torka. Denna upptäckt öppnar för möjligheten att använda ultraljudsmikrofoner som tidiga varningssystem i odlingar.
Även växternas rötter spelar en viktig roll i kommunikationen. När rötterna växer och möter hinder i jorden avger de högfrekventa ljud och kemiska ämnen som hjälper dem att undvika andra rötter. Växter kan till och med känna av ljusreflektioner från grannens blad, vilket hjälper dem att positionera sig optimalt i utrymmet.
Växter reagerar på beröring
Forskning har visat att växter också kan reagera på beröring. Exempelvis visade majsplantor starka reaktioner när de borstades med en sminkborste, och dessa reaktioner ändrades över tid när växterna anpassade sig till stimulansen. Dessutom har växter visat sig kunna minnas olika typer av beröring och till och med räkna, som i fallet med venusflugfällor.
Vad får vi äta?
Det väcker frågor om växternas intelligens och hur vi ska förhålla oss till dem. Är det etiskt försvarbart att äta växter om de kan känna, kommunicera och potentiellt uppleva någon form av smärta? Denna fråga liknar diskussionen inom vegetarismen, där vissa argumenterar för att vi inte bör äta intelligent liv. Men om vi avstår från växter som föda, vad återstår då? Biologin visar att vissa näringsämnen, såsom vissa aminosyror och omega-3-fettsyror, finns mer rikligt i kött och fisk än i växtriket. Vissa enstaka ämnen finns bara i kött och fisk.
Frågan om att äta andra levande organismer handlar om en balans mellan överlevnad och etik. Om vi betraktar människan som Guds skapelses krona, kanske vi har rätt att äta andra livsformer? Om vi istället anser att människan är ett djur, kan vi dra paralleller till djurriket där många arter äter andra arter för att överleva.
Kött bra för klimatet
Enligt vissa studier kan välhanterad kött- och fiskproduktion faktiskt gynna klimatet genom att omvandla vissa marker till betes- och odlingsområden. Betesmarker fungerar som kolsänkor, där växterna binder in koldioxid från atmosfären och lagrar det i marken. Detta kan bidra till att minska klimatförändringens påverkan.
Dessutom kan ängsmarker som skapas genom dessa produktionssystem vara en fristad för pollinatörer som bin och andra viktiga insekter. Denna biologiska mångfald är avgörande för pollinering av grödor och upprätthållande av ekosystemens balans.
Det är dock viktigt att notera att en hållbar och ansvarsfull produktion är nyckeln till att uppnå dessa positiva resultat. Överdriven produktion och dåligt förvaltade system kan fortsatt ha negativa effekter på miljön och klimatet.
Dessa etiska dilemman i matproduktionen är komplexa och berör oss på djupet. Forskningen om växternas kommunikation utmanar oss att reflektera över vårt förhållande till naturen och andra levande varelser. Trots våra olika ståndpunkter är det viktigt att sträva efter en hållbar matproduktion som respekterar och tar hänsyn till hela ekosystemet och alla dess aktörer.
Kanske kan Stephanie Keltons, Mariana Mazzucatos och andras forskning om den produktiva kraften i statliga underskott och progressiva skatter ge oss råd att skapa en etisk matproduktion?
Man kan tryggt lita på att ”medvetande” som hjälper växter att överleva har utvecklats med tiden.
Å andra sidan torde det vara temamässigt begränsat. Djur måste söka sig till mat och i förekommande fall parningspartner och undvika predatorer och andra farligheter. Det kan inte växter göra, och därför vore det slöseri med växtens energi att hålla på med sånt. Och sånt slöseri är något naturen avskyr.
Men det hela kan kanske göra det mer etiskt försvarbart att äta djur, fisk, fåglar och annat djurliknande.