Regeringen kommer tillsammans med Sverigedemokraterna lägga fram ett förslag om en ny a-kassa där inkomst, och inte den tid man arbetat, ska vara grunden till försäkringen. Regeringen kallar det ”den största reformen av svensk a-kassa på 40 år”.
Förslaget möts av blandade reaktioner. LO kallar det en ”katastrof” och säger att det är orättvist och tar från redan svaga grupper. I förslaget ingår bland annat att sänka ersättningsnivåerna för den som varit arbetslös länge.
A-kassan är en försäkring som ger ersättning till den som blir arbetslös. Genom att betala en avgift till a-kassan har man rätt till ekonomiskt stöd under en viss tid om man förlorar sitt arbete. I dag har man rätt till ersättning i 300 dagar om man förlorar sitt arbete. Efter 300 dagar kan man få aktivitetsstöd om arbetslösheten fortsätter.
Förslaget går bla. ut på att ersättningen ska baseras på inkomst, istället för arbetad tid som det är idag. Det ska göra det lättare för personer med en svag förankring på arbetsmarknaden att kvalificera sig för a-kassa. Det ska även minska pappersarbetet för arbetsgivarna.
Snabb sänkning av a-kassan
Ersättningen frän a-kassan ska enligt förslaget successivt minska efter 100 dagar. Efter 200 dagar ska den trappas ner ännu mer. Syftet är enligt regeringen att öka drivkraften att återgå till arbete. Aktivitetsstödet för den som deltar i jobb- och utvecklingsgarantin ska också trappas ned med 5 procentenheter var 100:e ersättningsdag.
– Dagens a-kassa behöver reformeras för att bland annat få en tydligare arbetslinje, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrsson (L) vid en pressträff.
Pehrsson menar att man med dagens system kan gå på a-kassa i flera år med relativt hög ersättning, och att det gör att incitamenten att söka nytt arbete minskar.
– A-kassan ska vara en studsmatta till nya möjligheter, inte en hängmatta där man riskerar att bli fast under lång tid.
Höjt ersättningstak hjälper inte
Regeringen föreslår också en höjning av ersättningstaket. Detaljerna i förslaget är inte klara, men den nya a-kassan bygger på en utredning som den förra regeringen tog emot för över tre år sedan. LO kritiserade utredningen när den presenterades 2020. Kritiken byggde redan då på att ett inkomstvillkor skapar orättvisa då en person med hög lön når inkomstkravet lättare än en person med låg lön.
LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson säger till tidningen Arbetet att den skärpta nedtrappningen av ersättningsnivåerna är en katastrof för en stor del av LO:s medlemmar. Han säger att det visserligen är bra att man höjer högstanivån, men är kritisk till att det finansieras med att ta från de som redan har det svårt i ett tufft ekonomiskt läge med inflation och lågkonjunktur.
– I princip alla våra grupper tappar pengar på det här.
Han säger att vissa av LO:s grupper kommer förlora över 2000 kronor i månaden. Han menar att de enda som kommer tjäna på förslaget är de som har en lön på över 30000 i månaden.
Den nya a-kassan föreslås träda i kraft 1 oktober 2025.
Text: Erik Edlund
Läs mer:
Fler multihandikappade till löpande bandet
Är välfärden problemet eller att eliten äger allt mer
Högern försöker skylla post-Covid-inflationen på välfärden och underskottspolitik
De är förvisso alltid svårast att överleva i ett ojämlikt samhälle för den som är på nedre delen. Men problemet är ju det ojämlika samhället som
– gör allt samarbete svårare
– gör den ekonomiska utvecklingen sämre
– skapar ökad sjukdom hos alla, även de rika, och (som Göran Therborn skriver)
– ”för tidig död, dålig hälsa, förödmjukelse, underkastelse, diskriminering, uteslutande från kunskap och vanligt socialt liv, fattigdom, maktlöshet, stress, osäkerhet, oro, brist på självförtroende och stolthet, och uteslutande från möjligheter och livschanser.”
Så klart är det de fattigaste som har störst motiv att förändra förhållandena. Men de flesta av oss drabbas av den ökande ojämlikheten och har intresse av att vända oss emot dess upphovsmän.
Jag skulle gärna se att LO gick före. Men det är väl inte att hoppas på.
Håller med. Vi måste karva bort arvet från Ayn rRnd och hennes idé om att det är exploatören som är samhällets produktiva kraft. Vi måste kasta bort dimnridåerna från Milton Friedman som gav Rands onda tanakr ett falskt sken av vetenskaplighet.
Det sa jag inte. Folk får gärna starta företag för min del. Och om de producerar rimliga saker ger jag dom gärna en viss uppskattning. Jag säger helt enkelt att det är ojämlikhet som är ett slags radikalt ont.
Jag bryr mig inte om ifall nån tjänar 10.000 mer än jag i månaden, men när det når såna nivåer att folk lever i helt olika världar slits samhället sönder, se ovan.
Håller med.