Sveriges skattesystem har faktiskt ett väldigt regressivt skattesystem, särskilt jämfört med andra länder i Europa. Ett regressivt system sätter en större skattebörda på dem med lägre inkomster. Men måste det verkligen vara så?
Höga månatliga grundavdrag
Sverige har mycket att lära sig
Egentligen bara skatt på dem som har för mycket produktiv
Bidrag och socialförsäkringar kostnadseffektiva
Välfärd viktigare för folket än skattesänkningar
När vi redan har konstaterat att välfärd och sysselsättning inte är beroende av höga skatter på låg- och medelinkomsttagare för sin finansiering, är det positivt att svenskar föredrar en bra välfärd framför skattesänkningar. Detta innebär att vi kan ha högre skatter på riktigt höga inkomster och kapital. För låg skatt på kapital största delen av ojämlikheten. Hög arvsskatt på stora arv och skatt på stora gåvor är också viktig. Dessa gör det svårare för de rikaste att gömma sina förmögenheter när egendomar och pengar går i arv elelr lämnas över som gåvor.
En ny undersökning från TCO visar att 8 av 10 svenskar, oavsett partitillhörighet, vill prioritera välfärden framför sänkta skatter. Det innebär att de flesta är villiga att betala mer i skatt om pengarna går till vård, skola och omsorg. Detta är ett tydligt tecken på att människor ser värdet av en stark välfärdsstat framför kortsiktiga skattelättnader.
Regeringen gör tvärtom mot folkets önskningar
Regeringen föreslår i årets budget skattesänkningar på totalt 32 miljarder kronor, bland annat genom sänkt skatt på inkomster och ISK-sparande. De som tjänar mest gynnas mest av dessa förslag, vilket kritiserats för att gå emot vad majoriteten av befolkningen efterfrågar.
Även de flesta borgerliga väljare vill ha hög skatt
Enligt TCO:s undersökning tycker 80 procent av svenskarna att regeringen bör satsa mer på välfärden än på skattesänkningar. Detta gäller också de flesta borgerliga väljare, där majoriteten är villig att betala mer i skatt om det leder till bättre sjukvård, skola och äldreomsorg. Även tidigare undersökningar från Skop visar att 90 procent prioriterar sjukvård, 88 procent äldreomsorg och 82 procent skolan framför skattesänkningar.
Att satsa på högre skatt på kapital, riktigt stora gåvor och arv från de förmögnaste är därför en hållbar väg framåt. Det skapar en mer rättvis fördelning av resurser och säkerställer att samhället kan tillhandahålla högkvalitativa tjänster till alla medborgare, vilket i längden gynnar hela samhället.
Skatt på kapital istället för på lön har dessutom poängen att det är det ojämlika ägandet som orsakar de ojämlika inkomsterna, inte tvärtom.
Och medan det är svårt att beskatta ägande (det kan gömmas undan) är det lätt att beskatta arv. Vid arvskifte kommer allt på bordet, som Stefan de Vylder sa.
Och arvsskatt finns i de flesta i-länder utom Sverige!
Klockrent!
Viktiga tankar.