Ville vi på ett enkelt sätt minska de ekonomiska skillnaderna? Då kunde vi göra så att ett generöst bostadsbidrag utgick till de flesta vanliga låg- och medelinkomsttagare. Med en normal/hög boendekostnad och en månadslön på högst 30 000 före skatt som singel skulle man få fullt bidrag. Är man gift, sambo, har ett eller fler barn ska bostadsbidraget påverkas uppåt eller nedåt på ett rimligt sätt. Dessa villkor måste vara pris- och löneindexreglerade. Staten måste automatiskt korrigera dem med inflationen.
Bostadsbidraget får inte vara en skuldfälla
Viktigt vore om vi beräknade bostadsbidraget ett år i taget men på en månadsbasis. Vid en inkomstökning skulle du max bli skyldig från den månad och dag man anmäler inkomstförändringen. Anmäler man ändringen i tid, borde man slippa återbetalningskrav. Att man gjort bostadsbidraget omöjligt att nå och till en skuldfälla för många, är en viktig andel bakom att många blir allt fattigare och vräks, medan ett fåtal blir rikare och rikare.
Viktigt att motverka klyftorna i kapitalismen
Även i perioder när Sverige haft full sysselsättning, har många haft låga löner och stora bostadskostnader. En kombination av bostadsbidrag och byggstöd är avgörande för att adressera klyftorna. Ojämlikhet uppstår ständigt i det kapitalistiska systemet. Bostadsbidraget respektive bostadstillägget för sjukpensionärer och ålderspensionärer är ett viktigt verktyg för att minska ekonomiska klyftor och säkerställa att alla medborgare har tillgång till en anständig bostad.
En framgångsrik social bostadspolitik kräver också en subventionerad byggpolitik, där staten spelar en aktiv roll i att stödja och främja byggandet av prisvärda bostäder. Att ta bort det statliga stödet för byggande var ett misstag av de främst borgerliga regeringar som gjort detta. Det har försvårat för många att hitta överkomliga bostäder och förstärker därmed klyftorna ytterligare.
Vi behöver en bostadspolitik som möjliggör bostäder för alla samhällsgrupper, oavsett deras ekonomiska förutsättningar. Genom att kombinera bostadsbidrag för dem som behöver ekonomiskt stöd med ett starkt byggstöd för att öka tillgången till prisvärda bostäder kan vi ta ett viktigt steg mot att minska de ekonomiska klyftorna och främja ett mer rättvist samhälle.
Medborgare som mår bättre fungerar bättre
Forskning visar att om folk har råd med en rimlig bostad och en rimlig konsumtionsnivå minskar deras psykiska ohälsa betydligt eller uppstår inte. Särskilt viktigt är detta i barndomen. Om fler mådde bra, skulle också fler arbeta, studera och fungera bättre socialt i samhället. Bortsett från att de själva och deras anhöriga skulle bli lyckligare.
Avdrag inte bättre än bidrag
Samtidigt har de rika olika avdrag och särskilt ränteavdraget som är ett bidrag som med flera tusen per månad minskar medelklassens och överklassens hemägares bostadskostnader och lånekostnader. Varför är vi så skeptiska när fattiga dvs de flesta av oss ska få bidrag medan vi är så positiva till ränteavdrag, RUT och ROT för de rika? De rikas avdrag är bara andra ord för bidrag.
Fler bostäder och bättre bostadsbidrag skulle gynna samhällsekonomin
I artikeln nedan berättar jag om hur vi skulle ha råd att kraftigt förbättra bostadsbidraget samt för pensionärer och sjukpensionärer bostadstillägget. Detta skulle också öka sysselsättningen samt genom fler med anställning i bygg och fler som får sänkta månadskostnader via bostadsbidraget, kommer konsumtionen och därmed många olika butiker och företag att stimuleras. De fattigas konsumtion har mindre miljöpåverkan än de rikaste 1-10 % konsumtion.
Inga statliga underskott – samhällets onödiga tvångströja
Att bygga bostäder kommer alltid vara så dyrt och nödvändigt att staten behöver samla samhällets resurser genom såväl byggstöd som bostadsbidrag för att låg- och medelinkomsttagare ska kunna ha råd att bo anständigt och ha ett drägligt liv. Återinför det statliga byggstödet!
Samtidigt gäller Gustav Möllers gamla princip att stigmatisering av fattiga inte är någon bra idé. Inte minst för att det är svårt att övertyga medelklassen om att skattepengar ska gå uteslutande till fattiga, och därmed svårt att driva igenom politiskt.
Så det är nog bättre att räntesubventionera bostadsbyggande. Det skulle, enligt Jöran Lindvall, inte kosta mer än Rot-avdraget, se https://www.svd.se/a/e1e383c3-adb3-4a08-bd50-8ad912548b44/snart-maste-sverige-bygga-for-de-fattigaste.
Med mer bostäder på marknaden borde rimligen priset på dessa sjunka. Kanske så långt att även en fattig pensionär har råd med dem.
De rika får ju sina avdrag, då kan väl fattiga få bostadsbidrag. Idealet är ju självklart att staten subventionerar bostadsbyggandet, men jag tror ändå att ett förmånligt bostadsbidrag som det är svårt att bli återbetalningsskyldig till behövs som komplement.
En idé kunde ju vara att ställa in rut, rot- och bostadsbidrag och istället ge alla ett generellt medborgarbidrag på 5000 per månad vid sidan av lön, a-kassa, sjukpeng, sjukersättning, ålderspension, livränta och arbetsskadeersättning.
Mitt problem är annars genomförbarheten på sikt. Möller förordade generella pengar och var emot särskilda bidrag till de fattiga av tre skäl
– det brännmärkte och skämde ut de fattiga (han hade egna erfarenheter av detta som barn)
– det gav otillbörligt stor makt åt småbyråkrater att säga ja eller nej (jfr FK)
– det var svårt att motivera för de som inte fick några bidrag, dvs majoriteten av medborgare; därför svårt att upprätthålla i längden.
Därför tror jag mer på räntesubventioner för byggande, vilket ökar byggandet och driver ner hyror och lägenhetspriser via ökat utbud.
Det finns ytterligare ett skäl till att inte subventionera hyror – det öser in mer pengar i den lånebubbla som håller bostadspriserna på en groteskt hög nivå.
Per Lindvall utvecklar på https://www.bostadspolitik.se/2021/07/21/vi-har-skapat-ett-drivhus-for-insiders/ varför detta inte bara förbittrar klassamhället utan också är ett hot mot hela ekonomin. Det är faktiskt nödvändigt att släppa ut många fler bostäder på marknaden för att punktera de uppblåsta priserna och skapa en köparens marknad för en gångs skull.
Idag byggs ingenting. Det ”lönar sig inte”. Det finns många sätt att komma åt detta, Gemensam Välfärd utreder en del av dem på http://gemensamvalfard.se/wp-content/uploads/2012/02/bygg-bort-bostadsbristen-version2.pdf.
Jag tror att bostadsbidrag i kombo med ett enormt ökat bostadsbyggande skulle kunna fungera. Alternativt en medborgarlön som komplement till vanliga bidrag och socialförsäkringar. De flesta har ju inte fått sin del av företagens produktivitetsökningar sedan 1970-talet. Då kunde ju staten kompensera medborgarna för utebliven löneökning med ett bidrag på 3000 per månad som följde löne- och prisindexutvecklingen.
Döp om det till generellt bostadsavdrag som kompensation för att hyresrätten är straffbeskattad i jämförelse med ägt boende. Annars lysande
Avdrag är fint
Bidrag är fult
Tack gulle dig!