Bra förslag av Jonas Attenius och Anders Ygeman: Stadsdelar med blandad bebyggelse och olika inkomstgrupper fungerar bättre socialt och ekonomiskt. Sedan är det bra för integration om infödda och nyanlända i första eller efterföljande generationer bor i samma stadsdel för språkutvecklingens, skolresultatens, sysselsättningens skull.
Själv växte jag upp som andra generationens akademiker med frånskilda föräldrar och periodvis hade jag personliga inlärningssvårigheter i skolan i Askim, ett ordnat medelklassområde i Göteborg. De framgångssugna barnen stressade såklart men sporrade desto mer. Jag fick en känsla av att allt är möjligt. Med tiden blev jag genom hårt arbete riktigt studiebegåvad. På samma sätt gick det väldigt bra för många av arbetarbarnen i Askims hyreshus där jag kom att bo under uppväxten.
Många har reagerat mot att Ygemans idé om ökad integration genom att blanda delar av olika ursprung istället för om att blanda inkomstgrupper. Detta var både rätt och fel. Men faktum är att dåliga skolresultat och fattigdom är väldigt rasifierade idag och sannolikt betor detta på de starkt etniskt segregerade stadsdelarna. Självklart var de fattiga svenskarna förr i tiden också ofta lågpresterande i skolan, men sannolikt underlättar inte segregation att lära sig svenska som andra språk och ett nytt lands samhällsstruktur.
Men det är viktigt att de hyresrätter i mer bemedlade kvarter som byggs för att ersätta hyreshusen i mer utsatta kvarter blir så billiga att låginkomsttagare lätt har råd att bo där.
Bra också att Jonas fokuserar på att skapa mer företags- och föreningsliv i bottenvåningarna.
Bra också att Jonas förespråkar trevlig arkitektur. #integration #stadsutveckling #segregation #skolresultat #sysselsättning #göteborg
Jonas Attenius debattartikel i GP 220803