Det är alltid nuets produktionskapacitet som via skatter betalar dagens pensioner.
Rösta för bra pensioner och arbeta för en ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbar framtid.
Pensioner kräver en hållbar produktion
Ett system med tillräckliga progressiva skatter och statliga underskott/att staten skapar pengar istället för att bankerna gör det via utlåning (läs om underskott här) kan också effektivisera produktionen genom att skapa tillräckligt med arbeten och pengar på alla nivåer åt alla. Ett sådant system behöver inte heller stressa eller skada arbetare så att de blir sjuka och produktionen lidande.
Vi kan inte i huvudsak spara pengar till pensionen då vi inte kan äta den mat vi producerade när vi tjänade pengarna femtio år innan vi blev pensionärer.
Det är alltid dagens generation av löntagare som betalar för dagens äldre i hopp om att framtidens barn när de blir vuxna ska betala och arbeta för dem själva när de blir pensionärer.
En aktiv stat
Staten måste använda sitt skatteupptag och sina underskott till att hålla produktionen rullande på ett sätt som:
- inte skadar arbetarna för då kan de inte arbeta
- säkerställer att låg- och medelinkomsttagare har tillräcklig köpkraft för att hålla produktionen och konsumtionen igång
- säkrar att jordbruket och industrin har de resurser och forskningsanslag de behöver
- inte dödar Moder jord för då har vi ingenstans att leva och inget att äta av. Detta kräver bl.a. en grön omställning av produktion och konsumtion.
- håller kriminalitet och social oro nere genom att erbjuda alla i landet vettiga försörjnings- och utbildningsmöjligheter
- bygger de järnvägar, vägar, hus, bostäder och kontor vi behöver
- säkrar försörjning av energi, telekommunikation, mediciner, bostäder och mat
- erbjuder alla i landet förstklassig skola, vård, omsorg, kultur och försvar under goda villkor för de anställda
Det finns mycket mer liknande som håller igång produktionen.
Men pensionssparande som köp av aktier eller fonder tillför inte produktionen de resurser den behöver för att försörja oss eller pensionärerna. Aktier och fondinnehav är bara avkastningskrav.
För låga pensioner och höjd pensionsålder gynnar endast fondbolagen. Låg- och medelinkomsttagare och samhällets produktivitet blir offren för låga pensioner. Hur fungerar pensionssystemet? Hur gynnar låga pensioner fondbolag? Hur kan progressiva skatter och statliga underskott främja en hållbar och rättvis ekonomi?
Pensionssystemet och fondbolagens vinning
I dagens samhälle sparar vi via privatpensioner, allmänna pensioner och tjänstepensioner i fondbolag och aktier. Det är mest dessa fondbolag och företagsägare som drar nytta av låga pensioner och höjd pensionsålder. Ju sämre våra pensioner är, desto mer stimuleras vi att pensionsspara. Enligt boken Girig-Sverige av Andreas Cervenka är just många av dagens nya eller rikaste miljardärer detta efter att ha ägt eller arbetat i fondbolag. När individer för att få en tillräcklig pension sparar i fonder eller aktier, dränerar dessa investeringar mest företag som spararna placerar dem i på pengar. Utom vid företagets tillkomst och nyemissioner. Aktier och fondandelar ju större delen av tiden bara en rätt att kräva investeringsobjektet på pengar men som inte tillför produktionen något. Detta skapar en situation där fondspararna blir beroende av att ”dränera” investeringsobjekten på pengar för att generera vinst.
I själva verket är det ju dagens och framtidens produktivitet som försörjer dagens pensionärer oavsett när nu är. Därför utgör dagens pensionssparande en risk för att avkastningskraven på produktionen blir orealistiskt stora medan de ekonomiska, mänskliga och ekologiska förutsättningarna för produktionen lider.
Dagens globala fond- och aktiesparande till stor del med pensionspengar gör att marknaden överflödar av investeringskapital. Samtidigt är det redan överinvesterat i många intressanta företag och det är svårt att hitta investeringsobjekt som kan ge bra avkastning.
Privat sparande bra komplement
Sparande kan ha en viss nytta för att dela upp kort- och långsiktiga köp och investeringars kostnad över tid. Men sparandet tillför inte produktionen särskilt mycket. Sparande som görs om till lån, där måste ju lånen betalas tillbaka. Och när för stor del av produktionen sker med hjälp av privata lån blir det regelbundna finanskriser när folk inte kan betala av på, ta nya eller betalar av på sina lån. För när så sker minskar penningmängden.
Aktier och fondandelar är ju mera ett krav på avkastning än en investering.
Slutsats
För att uppnå bra pensioner och bygga en hållbar ekonomi behöver vi progressiva skatter och tillräckliga statliga underskott. Låga pensioner och höjd pensionsålder gynnar fondbolagen och aktier på kort sikt, medan låg- och medelinkomsttagare och samhällets produktivitet förlorar på detta. Genom att förstå hur pengar uppstår och försvinner, och genom att använda skatteintäkter och statliga underskott på ett klokt sätt, kan vi skapa en ekonomi som främjar välfärd, naturens överlevnad och rättvisa för alla.
Rösta för bra pensioner och arbeta mot en ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbar framtid.
Mer att läsa
Finanskapitalism och feodalvälde i Väst mot industrikapitalism i öst
Motstånd mot underskott och investeringar ger recession i Sverige
Jag hänger inte med i ditt resonemang. Pensionen är en överföring av pengar från de arbetande till de icke arbetande, som bygger på en ”överenskommelse” att de nu arbetande ska bli försörjda av de i framtiden arbetande när de inte längre orkar arbeta.
Pengarna tas alltså ur produktionen, helt likgiltigt var den kommer ifrån. Man kan i och för sig göra som nu, via en slags fejkad pensionsfond som lika mycket betalas ut från som in i. Personligen tror jag att det är en omväg. Eller man kan göra som i Frankrike, betala pensionerna direkt ur de skatter staten får in. I båda fallen är det bara en fråga om en omfördelning.
Resonemanget om rentiärsamhället är förstås riktigt, men hör inte riktigt dit. Om man förstås inte ska se pensionsfonderna som en gigantisk rentiärism. I USA där de är privata fungerar de i allra högsta grad så. I Sverige där fjärde AP-fonden har politiskt skrivna regler för var pengarna ska läggas i väntan på utbetalning fungerar det som vilken statlig investeringspolitik som helst.
Jag kanske har fel om AP-fondena, men i övrigt anser jag att pensionsreformen bara vara ett sätt att gynna aktie- och fondsparande som i stort sett inte tillför produktionen något. Det rimliga vore att pensionerna betalades ut från årets beskattning.
Men om AP-fonderna bara köper ägande i företag och fonder utan att ta ett försörjningsansvar för företagen så tillför de inget till produktionen.
Jag har läst att allt pensionssparande gör att det är svårt att hitta bra investeringar.
Det är mycket bättre investeringspolitik när staten försörjer offentlig sektor eller ger ut pengar till produktion, allmännyttiga behov eller forskning.
Jag instämmer i det mesta av din argumentation, men jag får inte rubriken att gå ihop.
Däremot finns det faktiskt ett sätt att få det att gå ihop, fast med en annan argumentation: Pensionerna kan bara bli bra om produktionskapaciteten är god när pensionen faller ut. Och det kan den vara endast om det investeras i produktionskapacitet. Investeringar i aktier och andra symboler och fetischer hjälper inte.
Och då har man skäl att vara lite orolig. Hela den nordatlantiska ekonomin ”rentieriseras”, säger exempelvis Brett Christophers, inte minst den svenska där finansbranschen nu står för mer än 50% av företagsvinsterna. Hur mycket produktionskapacitet finns kvar, och hur mycket har ”outsourcats”?
Men jag tror inte att du säger detta rakt ut, i alla fall inte så tydligt att meningen blir klar.
Blev texten bättre nu?
Din sammanfattning fångade mitt budskap. Jag tycker jag säger det tydligt. Sedan är det ju all utbrändhet, arbetsskador, miljöförstöring, brist på bostäder, järnväg, brist på resurser till skola, vård, omsorg, kultur som också förstör produktionskapaciteten.
Antagligen är det bara jag som har svårt att följa en text med för många trådar i.