Hur många eldar upp möblerna för att värma huset eller bränner tillväxtkapitalet?
Hur kan det vara rationellt att rea ut tillgångar som ger 10 procents avkastning för att reducera en skuld med ränta på mellan 2 och 6 procent. Detta är väldigt svårt att förstå.
Borg säljer ut verksamheter som ger staten stora men kortsiktiga intäkter för att reducera statsskulden samtidigt som man skär ner på välfärden. Man kan jämföra det med logiken att bränna upp möblerna för att värma huset. Alliansen gör inga mål framåt, men öppnar upp för baklängesmål. Inte bara det utan den gör självmål och jublar.
Med all tydlighet driver Borg ensidighetens kortsiktighetens finanspolitik under EU:s hurrarop till Europas nyordning som kallas för en svensk tigerekonomi – rovdjurets ekonomi. Är det dårskap, blindhet eller medveten destruktion?Alla begrepp ställs på huvudet.
Sverige har genomgått ett antal avregleringar sedan 80-talet genom en liberal finanspolitik. Så inleddes en privatisering av samhället.
Alliansen planerar nu en statlig försäljningen av Telia med hela telefonnätet. Om detta sker, då har Alliansen sålt ut Sverige till en främmande makt. Alliansen utsätter Sverige för en enorm säkerhetsrisk. Det rörs sig då om ett nationellt förräderi mot det svenska folket och att vara dess välgörare. Samhällsägandet måste var nationellt för ett framtida fritt samhälle. Planerna är helt enkelt vedervärdiga.
Jordens och mänsklighetens värsta exempel på privat ägande är finanssvindeln och de privata centralbankerna Bank of England och USA:s centralbank Federal Reserve Banks. Vi ser idag även följderna av en svensk ”marknadisering” eller en privatisering :
- avregleringen av kreditmarknaden 1985 och finanskraschen 1992
- tågmarknaden, tågkaoset, splittringen av SJ, vinskonflikterna och riksbromsen för en hållbar utveckling i kommunikation
- posten och avfolkningen av landsbygden
- elmarknaden med den sämsta, kortsiktigaste och dyrbaraste utvecklingen
Sedan tillkommer avvecklingen av försvaret till en internationell legosoldatsarmé. Allt som har nationell grund uppluckras nu, där EU träder fram som ett överordnat icke-demokratiskt organ.
Vid årsskiftet, var den svenska statsskulden 35 procent av BNP. EU:s stabilitetspakt sätter sin gräns vid 60. Italien har över 100. När regeringen nyligen sålde ut aktier i Nordea var det ändå med argumentet att vi måste amortera ännu mer.
Jo, vi behöver amortera men ska vi för den saken skull kasta bort framtiden? Alla känner IMF:s korrupta nedskär-ningspolitik.
Vi har genomgått en skuldsättning av aldrig skådat slag genom en finansvärldens värsta svindel genom tiderna med värdelösa värdepapper, valutaspekulation och mass-produktion av dollar utan en fast grund, dvs produktion av papperspengar till låntagare som minskar i köpvärde. Man spär ut ”mjölken” tills den är urvattnad på all näring och produktiv kraft i samhället. Obligationer är också de skuldsedlar. Fram till 1971 gällde guldfoten. USA hade en enorm guldreserv som försvann med Vietnamnkriget.
Sveriges liberaler lät utlåningen flöda 1985.Resten är historia men ekar ännu i politik, ekonomi och genom alla nedskärningar. Folket ställs till ansvar för vad finansvärlden gjort. Republikanska stater i USA vill ta bort kollektivavtal för offentliganställda för lönesänkningar och permitteringar.
”Det finns inget land i världen som haft problem med en för liten statsskuld” säger Borg till sitt försvar. Men Borg spar på ett sådant sätt att ”trädet” torkar och grenar som bär sågas bort för framtiden. Den mekanistiska ekonomin gör samhället till ett system, där värdet i människor utesluter människan som orsak och mål för samhällets utveckling och framtid. All etik försvinner med ett monetärt tänkande. Storbolag tillåts att styra över makroekonomin. Borg och Alliansen skapar en förkvävande ekonomi som även kväver företagandet.
Borde det inte vara läge att investera i framtiden? undrade t.o.m Cecilia Hermansson, chefekonom på Swedbank. Uppenbarligen har samma tanke slagit infrastrukturministern. Järnvägar som inte kollapsar i brist på underhåll gynnar onekligen den långsiktiga tillväxten.
Regeringar brukar nästan alltid överskatta vad de kan åstadkomma på kort sikt och underskatta vad de kan åstadkomma på lång sikt. Den här regeringen verkar dock helt ha tappat bort framtidsperspektivet.
Vad Borg än säger: hur kan det vara rationellt att rea ut tillgångar som ger 10 procents avkastning för att reducera en skuld med ränta på mellan 2 och 6 procent? Detta är svårt att förstå.
En paradoxal utveckling pågår för att inte säga en rent vansinnig och skadlig nedrustning. Att rea ut tillgångar är som att elda upp väggarna och möblerna för att få värme i huset. Avreglering av marknaden av krediter, posten, tågtrafiken, bostäder och el visar nedgång och förfall.
En stark infrastruktur och utveckling av kompetens är trädet som måste växa. En planhushållning är därför nödvändig. Nyliberal ekonomi och marknadsekonomi odlar inget nytt.
Borg, ditt finansstyre bygger kortsiktighet och överlåtelse av Sverige till privata händer. Högerns historia visar inget annat än att den förtär och profiterar på jord och människor. Friheten har aldrig kommit från er utan ur folkens djup. Alliansen och EU säger en sak men menar ett annat.