För den som haft låg eller ingen inkomst i arbetslivet finns en garantipension. Den motsvarar i dag ca 7 900 kr./månad före skatt. Observera att möjligheten till bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd tillkommer, som mest blir pensionen totalt 11 565 kr./månad efter skatt. Men det är med dagens levnadsomkostnader ändå en alldeles för låg nivå. Det räknas även enligt EU som en ersättning under fattigdomsgränsen.
Staten vältrar över kostnaderna på kommunerna eftersom kommunerna står för försörjningsstödet. Däri ligger en del av problemet.
Låt oss även ta exemplet med tandvård. Tänderna täcks inte helt av de allmänna sjukförsäkringarna. Hur ska en person med garantipension ha råd med en god tandvård? Högkostnadsskydd, visst, men hur många har råd med tandvård upp till den summan? Vi återkommer till den i ett annat inlägg.
För den med garantipension kommer den största delen av pensionen att gå åt till konsumtion, varför pengarna sätts i omlopp. Alla tjänar på att pengarna omsätts. Det skapas nya arbetstillfällen och det blir en god cirkel där investeringar leder till nyinvesteringar.
Dagens pensionssystem bygger på utopin om en 40-årig högkonjunktur med full sysselsättning. I verkligheten har vi dock 5-10 % jämviktsarbetslöshet, deltidsanställningar och andra osäkra former av arbete. Många är därtill utbrända.
Flamman skriver om vad det skulle kosta att höja garantipensionen: ”om golvet skulle ligga på cirka 14 800 kronor i månaden/…/kostar det oss 6,3 miljarder kronor.” Det kan jämföras med Alliansens skattesänkningar om 140 miljarder kr. om året. (Flamman 5 januari 2017, s. 3)
Avslutningsvis kan du stödja pensionärernas sak genom att engagera dig partipolitiskt och ta upp frågan i sociala medier. Det verkar nämligen råda en viss okunskap om hur låg garantipensionen faktiskt är.