Robert Mundell (1932-2021) var designern bakom euron. Den stora och ansedda brittiska tidningen The Guardian skriver om idémakaren bakom euron. Han tyckte att det var för svårt att avskeda europeiska arbetare.
Robert Mundell skapade ett piratskepp för att krossa arbetarklassen
EU som skulle vara ett flaggskepp blev ett piratskepp. Robert Mundell insåg att en gemensam valuta skulle leda till katastrof för euroländerna vid de lågkonjunkturer som kommer i alla länder då och då. Utan euron kunde Europas länderna föra en individuell penningpolitik om de hade en egen valuta. Då kunde de i lågkonjunktur föra keynesiansk efterfrågestimulerande politik och devalvera valutan för att ta sig ur recessionen. Detta var inte möjligt med en gemensam valuta och penningpolitik.
Då skulle enda möjligheten vara att sänka löner och försämra/avreglera villkoren för arbetskraften, att slopa miljöhänsyn och att privatisera/sälja ut offentliga tillgångar en masse.
Läs mer här! Läs även denna artikel om hur euron krossar medlemsländerna.
Vem är då Robert Mundell? Han var en professor i nationalekonomi vid Columbia University och kinesiska University of Hong Kong .
Han fick Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 1999. Robert mundells forskning handlade om den monetära dynamiken och om det optimala valutaområdet. Nobelpristagaren lade grunden för införandet av euron genom detta arbete. Mundell bidrog till att starta rörelsen känd som utbudssidans ekonomi.
Ekonomipriset kanal för nyliberalism
Riksbankens pris har sedan 1968 fungerat som kanal för nyliberal ekonomi i den akademiska världen. Se ”Nobelpriset” på denna webb.
Mundell var inte bara designer för euro. Han eftersträvade även en ny världsvaluta tänkt att ersätta dollarn. Mundell planerade för en valutaunion mellan USA, Kanada och Mexiko. The North American Union är ett projekt som USA:s Council on Foreign Relations, Kanadas Council of Chief Executives och Mexikos Mexican Council on Foreign Relations organiserar. Det är ett ”EU-koncept” som började 2004.
Utbudssidans ekonomi
Utbudssidans ekonomi är en makroekonomisk skola. Denna hävdar att ekonomisk tillväxt sker på effektivaste sättet genom att sänka hindren för företagens produktion och försäljning av varor och tjänster. Detta ska man göra genom att sänka inkomstskatten och skatten på kapitalisternas vinster. Företag växer då till internationella storbolag.
Bilderbergaren Herman van Rompuy talade om ett globalt styre när han blev ordförande för EU. Denna tanke utan allmänhetens kännedom uttalade han vid G20-mötet i London i april 2009
– 2009 är också det första året för ett globalt styre genom inrättandet av G20 mitt i den finansiella krisen och den rådande klimatkrisen.
Premiärministrar i Europa har i årtionden varit Bilderbergare just som Van Rompuy. Bildberggruppen är indoktrineringens centrum och tankesmedja för världspolitikens framtida styre.