Åtstramningspolitiken sedan 1970-talet gör att allt fler barn växer upp i ekonomiskt skuldsatta eller utsatta hushåll. Detta är en stor anledning till ungdomskriminalitet. Fattigdomen är boven som borde adresseras med åtgärder för jämlikhet.
I debatten om gängkriminalitet har regeringen, med få politiska motståndare, valt att ta till hårdare tag. Genom en ny utredning vill de möjliggöra användning av hemliga tvångsmedel mot barn under 15 år och göra det enklare att frihetsberöva barn under 18 år.
Kritiker menar att detta kan leda till att vi sätter barn i fängelse, vilket går emot forskning och vetenskap. De pekar på att frihetsberövande av barn bör ske endast i extrema undantagssituationer på grund av dess skadeverkningar, som påverkar den psykiska hälsan negativt.
Vi frihetsberövar barn
Även om debatten kan få oss att tro att barn inte blir frihetsberövade i Sverige, har faktiskt antalet häktade barn ökat, vilket strider mot principer om barns rättigheter. Kritikerna menar att regeringen borde adressera det växande problemet med barnfattigdom och ekonomisk utsatthet som ofta är orsaken till brott istället för att fokusera på ”hårdare tag”.
Läs mer:
Preventiva och repressiva åtgärder räcker inte mot gängkriminalitet och brottslighet
Fattiga ska äta mindre tycker högern