Fler invandrare arbetare även bland dem från uatnför Europa. Sedan millennieskiftet har andelen utrikesfödda i Sverige ökat från 11 till 20 procent. En betydande del av ökningen är personer födda utanför Europa. Många av dessa har haft svårt att etablera sig på arbetsmarknaden.
Sedan pandemin har dock sysselsättningen bland utrikesfödda varit rekordhög. Trots att det historiskt sett funnits en lägre sysselsättningsgrad bland utrikesfödda än inrikesfödda har gapet minskat. Förutom migrationens minskning och längre vistelsetid i Sverige har även utbildningsnivån stigit bland utrikesfödda. Detta har bidragit till ökad sysselsättning.
Fler både svenskar och invandrare lönearbetar
Det är tydligt att utrikesfödda från Europa har liknande sysselsättningsgrad som svenskfödda. Situationen är sämre för utrikesfödda från länder utanför Europa, även om förbättringar har skett. En förklaring till detta kan vara att den ekonomiska återhämtningen efter pandemin har gynnat utrikesfödda. Sysselsättningsgraden bland inrikesfödda är nämligen redan så hög att den är svår att få högre.
Det finns en långsiktig trend mot färre människor som försörjer sig på bidrag och sociala ersättningar. Infödda som går på bidrag eller socialförsäkringar ligger på 14 %. Men andelen som får huvudsakliga inkomster från andra källor än arbete är på 22 % bland utrikesfödda från länder utanför Europa. Europeiska invandrare på bidrag eller socialförsäkringar är 13 %. Det finns även en betydande grupp som helt saknar inkomst. Detta kan delvis förklaras av brister i folkbokföringen på dem som lämnat Sverige.
Bidrag för utrikesfödda inte bara kostnader
Socialförsäkringar, bidrag och sjukvård samt svenskaundervisning till invandrare spelar en avgörande roll för att hålla igång sysselsättningen, produktionen, konsumtionen och skatteintäkterna. Dessa grupper har oftast inte möjlighet att spara då de får låga ersättningar, vilket gör att ersättningarna till dem fungerar som konjunkturstabilisatorer snarare än bara kostnader.
Integrationen av invandrare på arbetsmarknaden verkar i huvudsak gå åt rätt håll, men det finns fortfarande en hög andel utrikesfödda som inte har jobb. För att hantera detta behövs fortsatta insatser för att öka sysselsättningen och underlätta för invandrare att etablera sig på arbetsmarknaden.
Men detta betyder att ska svensk ekonomi växa utan inflation behöver vi fler invandrare. Ökar sysselsättningen mer än 100 % av arbetskraften blir det inflation. 86-87 % sysselsättning bland inrikesfödda respektive europeiska invandrare är i stort sett full sysselsättning. Detta betyder också att invandringen har inte tagit arbeten från inrikesfödda. Detta betyder också att graden av människor på bidrag och socialförsäkringar ligger inte på någon paniknivå. Vi behöver inte göra fler till låglönearbetare för att klara sysselsättningen.
Intressant.
<3
Equality and antiracism is important. It also makes society stronger.
Yes, indeed it does.