Som jag skrev i den förra artikeln om automatiseringen, siar en forskningschef vid Stanford University om att inom 10-15 år kommer de flesta yrken vara så automatiserade och robotiserade att endast en bråkdel av jobben kommer utföras av människor. De jobb som ändå behövs kan vi dela på så att alla kan få betydligt mänskligare arbetsvillkor och kortare arbetstid. Men vad ska då människor göra i framtiden?
- en stor del av vår tid kommer att ägnas åt konsumtion av varor och tjänster. Detta kan innebära att gå till gymmet, på museer eller att läsa böcker och se på TV.
- de arbetsuppgifter som går ut på att vara goda medmänniskor utför väl ändå människor bättre än maskiner. Medan datorn kommer diagnosticera patienten, kommer läkare bli mer av en stöttande psykolog och peppande coach. Inom vården och restaurangsektorn, kan arbetsuppgifterna bli mer sociala och omvårdande, medan robotar utför allt praktiskt.
- vi kan bygga ut kultur- och turismsektorn så att fler jobbar med att producera kultur åt oss
- skriva böcker, göra film och skapa musik och konst
- vissa väldigt kunskapsintensiva jobb som ingenjör eller inom industrin
- fler får tid att ägna sig åt politik
- robotar kan ta över administrationen inom utbildningen som närvarorapportering och läx- och provrättning, medan lärarna kan ägna mer tid åt att stötta och undervisa eleverna och förbereda lektioner
Möjligheterna är oändliga om vi låter skatten bekosta en utbyggnad av den offentliga sektorn och inför en medborgarlön när vi har råd med denna.
Vi måste kämpa och hålla ihop så att den fortsatta automatiseringen och robotiseringen gynnar också de vanliga människorna och inte bara Storkapitalet.