Jag framför ofta idén att bygga ut offentlig sektor för att få ned arbetslösheten. Detta skulle inte kosta så mycket har en riksdagsutredning visat eftersom samtidigt arbetslöshetskostnaderna och ohälsotalen då antagligen också skulle minska.
Kritiker har sagt att men skulle inte det leda till att folk fick betalt för att inte göra någonting på jobbet?
Det tror jag för det första inte. Offentlig sektor är så underbemannad och har så stort ansvar att fler folk i denna sektor skulle bara göra att arbetsbördan blev rimlig.
För det andra finns det inget egenvärde i hårt arbete. Hårt arbete är bara till för att kapitalisterna ska få obscent mycket pengar att drälla med på lyxkonsumtion.
För det tredje gör den konstanta effektiviseringen och långvariga outsourcingen att fler och fler friställs till sysslolöshet. Kapitalet kan och vill inte anställa alla dessa i nya företag eller med nya uppgifter. De vill ha en desperat kår av arbetslösa som pressar ner lönerna och arbetsvillkoren. Alla dessa friställda orsakar missnöje bland befolkningen, blir ofta sjuka, några blir desperata och röstar på SD. Väldigt många lider i det tysta.
Har vi ett styre för, av och med folket, så ska vi inte jobba för kapitalisterna utan kapitalismen ska vara ett medel att betjäna oss själva, folkflertalet. Bygg ut offentlig sektor nu!
Visst fan är det så!
Jag skulle faktiskt vilja drista mig till att påstå att en stor och välfungerande offentlig sektor fungerar som ett bra skydd emot djupa lågkonjunkturer och diverse finanskrascher! Att Sverige inte drabbades alls i samma utsträckning som övriga världen av kraschen 2008, berodde till stor del på den offentliga sektorn. Men detta kommer vi aldrig att får höra av Anders Borg!