Vår inflation post-Covid försöker högern skylla på välfärden och underskottspolitik. Precis som på 1970-talet. Wall Street Journal säger att nationalekonomerna nu kommer få omvärdera sin syn på nationalekonomin efter Covid. Precis som efter finanskrisen 2008. Men detta är lugnt enligt högern för krisen idag med högre inflation påminner om den på 1970-talet och därför vet ekonomerna vad lösningen är. Vilket mumbojumbo!
1970-talets ekonomi kraschade och fick för hög inflation när det blev brist på olja som är en av de mest primära produktionsresurserna. Högern utnyttjade detta till att lura på världen att överge keynesianismen. Keynesianismen tror på underskott för att driva ekonomin. När staten går med underskott betyder det att det finns pengar att handla och producera med i samhället. Så produktions- och nyttoinriktade statliga budgetunderskott är bra. Pengar skapas bara genom lån. Går inte staten med underskott genom att trycka pengar, får privatpersoner och företag låna hos privata banker för att det ska finnas pengar att handla och producera med i samhället.
Rädslan för inflation ledde till en lånekarusell
1970-talet ledde just till att staten slutade trycka pengar så mycket och privatpersoner och företag fick låna allt mer hos banker. Lånebehovet hölls uppe i bl.a. Sverige genom att staten slutade subventionera byggandet av billiga, bra hyresrätter och genom att lönerna hölls nere för att företagens vinstandel skulle öka.
Ibland nådde det privata gränsen för sin kreditduglighet. Då fick de inte låna mer pengar alternativt så började de också än värre att betala tillbaks på sina lån. Eftersom värdet av pengar är en intecknad arbetsinsats. Pengar är alltså en kredit. Så när folk betalade av sina lån upphörde dessa pengar att existera. Den största sådana krisen var 2008.
Denna löste politikerna genom att föra samma politik som lett till 2008 bortsett från att staterna tryckte pengar för att rädda aktiekurserna. Så efter 2008 har vi i stort sett haft en lågkonjunktur i realproduktionen men en på falska grunder övervärderad börs- och fastighetssektor.
Makten lärde sig väldigt lite av krisen 2008
Att inget fundamentalt ändrades 2008 ledde till att:
-den globala just-in-timeproduktionen som är väldigt känslig för störningsmoment som t.ex. covidpandemin eller ukrainakriget fortsatte tills den kraschat som den nu gjort
-många länder bl.a. Sverige hade lagt ner sina läkemedelsutvecklingsresurser varför pandemin blev extra långdragen
-folk sparade sina pengar under covid medan produktionen i samhället lades nere. Om mängden pengar är större än produktionskapacitetn, så blir det inflation
-visst har oljan gått upp men än viktigare är att det råder en brist på halvledare efter pandemin. Halvledare är viktiga för produktionen av andra varor och tjänster
Så precis som på 1970-talet är detta ingen kris med en inflation som beror på välfärd och överdrivna underskott.
Orsakerna till inflationen år 2022
Istället beror den på:
– de aggregerade nackdelarna av nyliberalismen som infördes för att ersätta keynesianismen på 1970-talet. Nyliberalismen som blev till åtstramningspolitiken och spara-i-ladorna är vad jag beskrivit ovan som ersatte keynesianismen.
-gigantiska hack i produktionskedjorna pga covid och ukrainakriget
Välfärden och Bidens underskottsbudget är inte skurken bakom vår höga inflation. Att som Wall Street Journal föreslår upprepa lösningen på 1970-talskrisen skulle bara införa same old, same old och en nysatsning på nyliberalism/åtstramningspolitik/spara-i-ladorna som ledde till där vi är nu.
Nej, istället måste staten utnyttja sin möjlighet till att gå med underskott till att få fart på produktionen igen och sannolikt till att reformera samhällsekonomin enligt det som Modern Monetary Theory och Positiva Pengar lär.
Bra beskrivning
Tack
Jag är inte förvånad att höger tar den här ståndpunkten. Tvärtom, helt väntat.
Tyvärr är det ett lyckad argument för högern. Det är pga den vi rustat ned välfärden och de bra arbetena sedan 1970-talet.
En bra beskrivning och tankeställare.
Tackar!
Så var det under 70-talet med oljekrisen Då var boven välfärden som var för dyr. Nedskärning begynner
Nationalekonomen Sven Grassman granskade statsfinanserna.
Från 1977 och framåt visade Sven Grassman att utlandsskulden överdrivits med 400 procent, bytesbalansunderskottet med 300 procent
Han konstaterade att oljepriserna och pga den inflationen genom den var själva orsaken.
Det fick inte sägas och förlorade sin tjänst och han gick emot en tidig död 1992.
Han blev 52 år gammal.
Den nyliberala eran sprider sig och ekar ännu!