Vissa inom högern tyckte att den rödgröna regeringen (2014-2018) borde behållit det tidigare styrets sänkta krogmoms. Dessa högermän menar att man visst kan bygga en ekonomi på låglönejobb som dem i snabbmatsrestauranger utan hög verkshöjd.
Jag håller inte med. Basen i ekonomin skapar det mervärde som resten av samhället ska leva på. När basen var industrijobb, så var verkshöjden på dessa jobb relativt hög, varför de kunde få en bra lön. Detta hade positiva ekonomiska konsekvenser för hela resten av samhället.
Det är inte åtgärder som Alliansregeringens (2006-2014) synnerligen dyra och ineffektiva krogmomssänkning som skapar arbeten bra för den anställde och samhället. Vi måste satsa på möjlighet till vidareutbildning genom hela livet vid arbetslöshet. På så sätt kan arbetskraften ställa om sig till marknadens ständigt skiftande behov.
Färre personal fler mans jobb
Samtidigt gör färre personal fler mans jobb genom den sedan länge tilltagande robotiseringen och automatiseringen. Därför behöver vi överväga att höja momsen, realisationsskatterna och bolagsskatterna och att täppa till allehanda skattekryphål. Särskilt realisationsskatten dvs skatten på utdelningar till aktieägare i Sverige är det svårt för kapitalister att smita ifrån. På så sätt kan näringslivet fortsätta att bidra till välfärden även när arbetsstyrkan hela tiden bantas.
Med dessa pengar kan man anställa fler i offentlig sektor. Fler jobb i offentlig sektor ger mycket tillbaka ekonomiskt till samhället. En för liten offentlig sektor minskar kraften i ekonomin. En tillräckligt stor offentlig sektor med satsningar på teknik- och läkemedelsutveckling gör att vi kan stå oss i den globala konkurrensen om arbete och tillväxt.
Allliansen attackerade medelklassen
Alliansen förde istället en onödig politik för fler låglönejobb i Sverige. Allt fler högutbildade kom att arbeta med lägre kvalificerade jobb. För moralisten är kanske detta gott, men det tränger undan dem med mindre utbildning från de enkla jobben. Sedan kan man undra vad samhällseffektiviteten är i att sätta dem man bekostat universitetsexamen på på kaféjobb?
http://www.etc.se/inrikes/laglonejobben-blir-allt-fler
Nyliberalismen med dess gränslösa och partikulära samhällssyn tenderar att förlora mark allt mer.
Amerikansk republikan inser samhällsfaran med enkla jobb
Republikanen Reihan Salam visar att ”enkla jobb” gör även ekonomier som Amerika fattigare, och nämner Sverige i samma andetag.
Salam nämner vidare att när de lågavlönade arbetarna blir allt fler, minskar behovet av att automatisera. Detta är en variant på den tidigare ekonomiska lagen om vad som föranleder automatisering nämligen att om kostnaden för arbetskraften är låg, sjunker tendensen till automatisering. Detta är en välkänd ekonomisk lag bl.a. i historiematerialismen.
Inte bara människor behöver ekonomisk trygghet och omhändertagande samhällen. Bra villkor för hela samhället även låginkomsttagare brukar gynna ekonomin i dess helhet.
Varje politisk rörelse som verkar för en hållbar trygghet och gemenskap har framtiden för sig.