OECD fann tidigare i år att Sverige har en väldigt stor mängd personer som efterfrågar psykvård särskilt bland unga som varken pluggar eller arbetar. OECD antyder att en orsak kan stå att finna i den väldigt neddragna skolhälsovården.
På en median friskola tar det 22 veckor för en elev att få kontakt med en skolpsykolog. Socialförsäkringsministerns lösning är att se över reglerna för vem som ska kunna bli sjukskriven av psykiska skäl så att färre blir det. För enligt denne minister mår psyksjuka bättre av att arbeta.
När tiden väl är mogen, mår nog de flesta psyksjuka bättre av arbete under individanpassade former. Men från det att man blir sjuk kan det ta flera år innan patienten är mogen för detta. Kanske blir hen aldrig det. Dock kan långvarigt jobbsökande leda till psykiska sjukdomar pga den stress och isolering som långvarig jobbrist kan skapa. Så en fullsysselsättningspolitik är ett bra sätt att motverka stress, men att för tidigt tvinga en psyksjuk att jobba/söka jobb eller att neka en som precis blivit psykiskt sjuk vård är djupt ohälsosamt för den sjuke.
Läs mer här:
Aftonbladet Ledare: ”Psykiskt sjuka ska spotta i nävarna” av Daniel Swedin
Aftonbladet Ledare: ”Dagens Sverige gör unga sjuka” av Daniel Swedin