Det finns lycka också. Visst är kampen för ett rättvist samhället det viktigaste, men vi bör inte missa att njuta av allt gott vi uppnått i samhället.
En god middag med en vän eller familjemedlem. Ett glas öl på krogen nån gång. En promenad eller ett träningspass för att det minskar stress och får oss att må bättre till kropp och själ. Vi kan tillåta oss lycka ibland.
En onyttig bok eller film/TV-serie som man inte ser för budskapets skull utan för att den skänker glädje för stunden. Att tvätta sig eller att göra sin toalett kan också vara ett stort glädjeämne. Eller att bara sova lite extra på söndagsmorgonen eller när man har en ledig dag. Den eller de jobbarkompisar som är trevliga kan man ta det lugnt en stund med. Att skämta och filosofera om högt och lågt.Det finns stunder av lycka.
Inte bara hård kamp
Den hårda kampen mot lidandet är oftast alltid där, men vi måste unna oss att njuta däremellan om det går. Ofta tror jag att det går för många.
Var glad för det kunde alltid varit värre men ge inte upp kampen om att få det bättre.
Försök dock att välja dina strider! Det finns kärlek och glädje i världen också. Välj lycka.
Lagom förväntningar underlättar
Depphjärnan av Anders E Hansen och Jämlikhetsanden av Richard Wilkinson och Kate Pickett har två olika perspektiv på välbefinnande. Depphjärnan fokuserar att vår hjärna är gjord för att hela tiden sträva efter att få det bättre och aldrig nöja sig. Den som nöjde sig på savannen på stenåldern blev uppäten av tigrar eller hittade inte nya bär att äta. Depphjärnan undrar varför vi inte är lyckligare idag när vi ofta kan unna oss så mycket gott? Jämlikhetsanden fokuserar på att människan precis som aporna och många djur är gjorda för att värna jämlikhet och samarbete. Ditt arbete är hårt och ger inte mycket betalt. A-kassan ger en medioker tillvaro även om du har råd med en glass ibland. Pensionen räcker inte långt. De rika har de mycket bättre. Det gör vår hjärna olycklig, eftersom den är gjord för att må bra av jämlikhet. Det var samarbete som fick människan att erövra jorden. Därför blir även de rikaste olyckligare och lever kortare liv i mer ojämlika samhällen.
Men Depphjärnan säger att kunskap om att det finns mycket mekanismer i vår hjärna som aldrig vill nöja sig och njuta en längre tid är viktig. Med den insikten kan vi få fler stunder av lycka . Enligt Depphjärnan blir vi också lyckligare av att fokusera på bra uppgifter att göra. De flesta blir olyckliga om de frågar sig om de är lyckliga. Sedan blir hjärnan mer lycklig av positiva överraskningar än av besvikelser. Så om man inte har för höga förväntningar på livet och försöker att göra det rätta, så kan man kanske lite oftare bli positivt överraskad och glad för en stund.
Har du gjort din kamp för rättvisan, kan du kanske unna dig lite lagom förväntningar på livet och njuta av en kopp kaffe med en vän en liten stund?