Det skriver Veronica Palm för Tidningen Rörelsen. SCB har rapporterat att matpriserna i Sverige har ökat med 22 procent på ett år. Detta leder till svårigheter för ensamstående föräldrar att köpa näringsrik mat till sina familjer.
Matpriserna är också den största faktorn som driver inflationen i landet. Det ökar hyrorna och räntorna och begränsar avtalskrav. I Norge pressar politiskt tryck och konkurrens från lågpriskedjor inflationen.
Men i Sverige kontrollerar tre matjättar 90 procent av dagligvaruhandeln i Sverige. Matpriserna skenar. För att lösa problemet föreslår olika politiska partier olika lösningar, som att införa matpristak, höja barnbidraget och tillfälligt slopa matmomsen.
Marknaden löser inte matpriserna själv
Men det krävs också en strukturell lösning på problemet. Marknadsstyrda privatiseringar och utförsäljningar missar människors grundläggande behov som t.ex. matpriser just nu. Samhället behöver överväga en ny typ av ekonomi.
De flesta privatiseringar som dem av skolan, vården, elen och apoteken har misslyckats. Vissa saker, ofta de som folk inte kan avstå ifrån som skola, vård, omsorg och apotek eller sånt som också är gemensamma naturresurser som el, skog och gruvor sköter offentlig sektor bättre. Vi borde tillbaks till den gräns som fanns mellan privat och offentligt som fanns runt 1980.
Samhället behöver satsa mer på forskning kring grön teknik och grön energi så vi står oss i konkurrensen, räddar miljön, klimatet, naturen och inte blir så sårbara för internationella energikriser som Ukraina-kriget.
Vi behöver omreglera elmarknaden så att vårt främsta ansvar är nationell elförsörjning och först när detta är tillfredsställt, kan vi exportera el.
Matpriserna kräver reformer för jämlikhet
Vi behöver inse att jämlikhet bygger makt och ett fungerande samhälle.
För att få råd med ett jämlikt samhälle med bra arbeten åt alla med rimliga villkor, behöver staten börja kombinera progressiv, tillräcklig skatt med statliga underskott igen.
Sedan i en mer krisartad värld behöver vi klara mer av vår produktion själva och förlita oss mindre på globalisering. Globalisering är problematisk såväl för det exporterande som det importerande landet.
Vi behöver också ha ett starkt nationellt försvar så att vi kan strunta i att gå med i NATO och i stället vara så starka militärt på egen hand. Sverige behöver föra en sådan neutral utrikespolitik att vi blir en fredsbevarande, oberoende kraft som kan undvika krig.