Automatiseringen och robotiseringen av produktionen i såväl rena arbetaryrken som väldigt kunskapskrävande yrken kommer att göra majoriteten överflödig på arbetsmarknaden inom 10-15 år skriver en forskningschef vid Stanford University. Till och med läkare kommer att ha svårt att konkurrera kvalitativt med läkarrobotar och -datorer. Redan idag kan datorer skriva journalistiska artiklar av sig själva. Jag tror att lösningen ligger i en hygglig medborgarlön som gör att vi kan konsumera. Förhoppningsvis behöver den automatiserade industrin oss i alla fall som konsumenter.
De få jobb som finns kvar kommer vara väldigt kunskapsintensiva och kräva mycket vidareutbildning då de snabbt blir förlegade. Den förnyelse av industrin och ekonomin som förr ägde rum under generationer äger nu rum under kortare tid än en normal politisk mandatperiod på 3-5 år. Då behövs arbetsmarknadsutbildningar, komvux, ky/yrkeshögskolan och universitetsstudier om och om igen i livet.
Medborgarlön går nog inte att införa idag då arbetare och tjänstemän ännu behövs, men i takt med att allt mindre arbete behövs, behöver vi skapa en hygglig medborgarlön. Kanske kunde denna ligga på 20 000 i månaden före skatt med dagens mått mätt och de få som jobbar kunde tjäna 40 000 i månaden med 2014 års löne- och prisnivå. Pengarna till medborgarlönen kunde komma från skatt på bolagsvinster, aktieutdelningar, försäljning och förmögenheter. Under tiden kunde vi ha ett generöst socialförsäkringssystem som skapar trygghet under ekonomins och industrins stora aktuella och stundande omvälvningar.
Läs den amerikanske forskarens tankar här.
20K är mer än jag någonsin tjänat på ett jobb. 18K som mest före skatt.
Det måste finnas någon morot till att vilja tjäna mer pengar, dvs arbeta/utbilda sig. Så jag skulle säga att det räcker med 15K före skatt gott och väl.
Du måste komma ihåg att arbetsmarknaden kommer att vara helt förändrad när artikelns framtidsscenario slår igenom. Medborgarens viktigaste samhällstjänst kommer inte att vara att arbeta utan att upprätthålla konsumtionen. Det kommer bara att finnas arbete åt kanske 5-10 % av den arbetsföra befolkningen. Och dessa 5-10 % kommer att tjäna multum.
Intressant krönika! Kan det inte bli så, att antalet anställda i serviceyrken ökar, om antalet anställda inom produktionen minskar. Folk hittar alltid på något att göra – och tjäna pengar på. Med vänlig hälsning Lars Gahrn
Om datorer kan ersätta journalister och läkare, så behövs säkert inte folk inom tjänstesektorn heller.