Bakom myten om svenska socialdemokraters roll i införandet av J-stämpeln i Nazityskland
I en tid när historien används som politiskt slagträ träder Ola Larsmo fram för att granska en pågående mytbildning om svenska socialdemokraters påstådda roll i införandet av J-stämpeln i Nazityskland. Genom en detaljerad analys av historiska skeenden visar Larsmo att det är viktigt att hålla sig till fakta och inte använda detta som ett politiskt verktyg.
Larsmo tar upp den spridda bilden av Magdalena Andersson framför ett tyskt pass med den ökända J-stämpeln, som fått spridning genom SD:s partipropaganda sedan 2018. SD hävdar på sin Facebooksida att svenska socialdemokrater krävde att Nazityskland skulle stämpla ett “J” i judiska pass för att kunna avvisa judar vid gränsen.
Myten om socialdemokraterna och judestämpeln saknar grund
Genom en granskning av forskning inom ämnet visar Larsmo att detta påstående saknar grund. Han tar oss tillbaka till 1927 då rasbiologin fick politiskt genomslag internationellt sett, och Sverige utformade en ny utlänningslag inspirerad av USA:s immigrationslag. Socialdemokraterna ifrågasatte regeringens agerande och menade att lagstiftningen bar prägel av främlingsfientlighet. Trots detta är det inte här antisemitismen i Sverige tog form.
Larsmo påpekar att 1932 började Socialstyrelsen märka judiska inresandes registerkort med ett “m” för “mosaisk”. Detta visar på en praxis som tog hänsyn till rasaspekter och var i linje med utlänningslagen från 1927. År 1937 försvann formuleringen om ras i den nya utlänningslagen, och nu var det tydligt att Nazityskland försökte driva ut judar och införde raslagar för att beröva judiska medborgare deras rättigheter.
Socialdemokraterna och Liberalerna kämpade emot
Larsmo pekar på att svenska politiker från högern och socialdemokraterna diskuterade flyktingfrågan och förföljelsen av judar. Högern motionerade om skärpt kontroll över främlingsinvasionen medan socialdemokraterna pläderade för att flyktingstatus skulle ges till dem som förföljdes av politiska skäl, inklusive judiska flyktingar. Det var endast socialdemokrater och liberaler som talade för flyktingarnas sak i svensk riksdag.
När Nazityskland invaderade Österrike 1938 och en större judisk befolkning förföljdes och drevs ut, uppmärksammades också en ny typ av pass som inte tilläts återvända. Svenska UD diskuterade behovet av en “kategoriklyvning” av pass för att skilja flyktingar från “rikstyskar”. Det visade sig senare att Tyskland redan hade föreslagit en stämpel i passet för att märka judar, men Socialdemokraterna kämpade hela tiden emot detta förslag. Men Socialdemokraterna vågade inte fälla samlingsregeringen i frågan.
Viktig text.