En intressant undersökning har kommit om förändringar i svenskars och världsbefolkningens värderingar. I Sverige är familjen viktig och tilliten till varandra stor. Tilliten i Sverige är stor för alla grupper. Men vissa invandrargrupper är bara tillförlitliga men uppfattas inte i lika hög grad extraordinärt tillförlitliga som resten av folket.
Arbete blir viktigare för alla men familjen är viktigast. Lyckan fortsätter att öka i den fattiga delen av världen som trots utmaningar får bättre standard över tid. Vi i den rika världen verkar ha nått en materiell platå där det materiella inte längre ger oss mer lycka.
Teknikoptimismen gör folks liv friare och bekvämare så våra värderingar visar att vi hyser stor optimism för den. Samtidigt önskar jag att folk varit mer medvetna om riskerna med AI, robotisering och andra utmaningar med tekniken.
Jämställdheten mellan män och kvinnor ökar och kvinnor får en mer jämställd position på arbetet, i politiken och i hemmet.
Våra värderingar visar att vår största oron är klimatet och därefter migrationsbehovet i världen för folk i Sverige. Folk i Sverige och världen även USA är oroliga för den fallerande tryggheten. Många unga i Sverige känner sig allt mer otrygga och osäkra. Kan detta tyda på att folk kommer rösta på partier mer rödgrönt i framtiden?
Välfärd viktigt
Jag vill dock göra en kommentar till undersökningen. Det sägs att mer materiell standard slutat göra oss mer lyckliga i västvärlden, medan våra värderingar samtidigt visar att eftersträvar mer trygghet. Jag tolkar detta som att vi inte längre vill vinna genom att bli betydligt rikare på andras bekostnad. Boken ”Jämlikhetsanden” av Richard Wilkinson och Kate Pickett visar att även de rikaste får betydligt sämre psykisk ohälsa och även kortare livslängd av den ökande ojämlikheten.
Löneklyftor gör oss olyckliga
Löneklyftorna har ökat mellan dem som lyckats göra karriär och dem som bara har arbeten med gymnasiekvalifikationer. Samtidigt är de flesta karriärister idag fattigare än gemene arbetare var på 1970-talet. Mycket av den rikedom karriärister och arbetare har idag kommer att de tar från sig själva när de har har arbete från tider då de är arbetslösa, sjuka eller ålderspensionärer. Vad har vi för värderingar om detta?
Samtidigt har klyftorna ökat som mest mellan kapitalister och vanliga anställda (många karriärister och vanliga arbetare). Åtstramningspolitiken gör att det är tvåsiffrig inflation på värdepapper medan det var för lite inflation på vanliga produkter och tjänster fram till pandemin och Ukraina-kriget.
Kontentan är att jag undersökningen av våra värderingar torde visa på att vi behöver mer trygga ekonomiska och sociala villkor och mindre krig mellan olika grupper av vanligt folk om de smulor Kapitalet lämnat åt dem.
Trygghet från brott
Forskning visar att vårt behov av trygghet och säkerhet i ett samhälle fritt från brott och social oro också kräver en hög grad av välfärd med bra arbeten åt och omsorg om alla.
Säkra från klimatkriser
Klimatforskning visar att en större offentlig sektor skulle minska växthusutsläppen. Den påpekar också att det är de allra rikaste som står för de största utsläppen. Ojämlikhet ökar ju också behovet av att spendera för att visa att man inte är fattigare än andra. Så med mer jämlik välfärd åt alla skulle antagligen även klimatutsläppen minska.
Svar på sista frågan: Tja, det beror dels på vad dessa lovar, dels på hur trovärdiga de är.
Miljöpartiet har ju t.ex. hittills visat sig vara minst lika privatiseringsgalna som socialdemokraterna. Och vänsterpartiet har på ett egendomligt vis fastnat i rollen som bihang utan egen styrfart.
Avgörande är dock att makt organiseras utanför de parlamentariska församlingarna. Politiker kan inte göra mer än utforma kompromisser mellan de krafter som redan finns i samhället.