Sänk de svenska lönerna. Det ville den blåa Alliansregeringen år 2006. Så började Alliansens attack mot lönerna.
Ödesdigert var att den blåa Alliansen urholkade fackanslutningen. Ett till angrepp var att göra det svårare att få socialförsäkringar och bidrag. Följaktligen sänkte denna blåa konstellation ersättningsnivåerna på socialförsäkringar och bidrag. Reservationslönen skulle sjunka. Reservationslönen är den lägsta lön en arbetssökande eller någon som ska byta arbete kan tänka sig.
Lönerna 30 procent för låga
Till slut sjönk lönerna visar en ny forskningsgenomgång från Arena idé. Precis som i USA och många andra industriländer är nu lönerna 30 % för låga för att samhället och marknaden ska fungera optimalt.
OECD pekar på lösningar för låg- och medelinkomsttagare som att:
- ha starka kollektivavtal
- hålla uppe lägstalönerna
- öka möjligheter till vidareutbildning och omskolning
Tidöregeringen försvagar för låg- och medelinkomsttagare
”Vår nya konservativa regering vill dra ned på omställningsstudiestödet. I år, för 2023, drar man också in 25 000 utbildningsplatser från vuxenutbildningen och minskar övriga arbetsmarknadspolitiska insatser med nästan 25 procent.
Med Sverigedemokraternas stöd ger den konservativa regeringen hellre kortsiktiga vinster till arbetsgivarna än en fungerande ekonomi och högre löner till de anställda.”
Men de socialdemokratiska minoritetsregeringarna gjorde vad de kunde för att stärka lönerna 2014-2022. Emellertid behövde dessa rödgröna regeringar stöd från den borgerliga oppositionen. Annars kunde inte de rödgröna stärka ställningen för låg- och medelinkomsttagare. Detta hade Socialdemokraterna svårt att få med sig borgerliga partier på.
En utbyggd offentlig sektor är en viktig del i en politik för full sysselsättning och bra ekonomi för låg- och medelinkomsttagare. Detta kräver höjda skatter för de rikaste. Högre skatter har miljonärer och miljardärer i januari 2023 bett makthavarna om.
Därtill är det viktigt att staten vågar gå med underskott igen för att tillgodose samhällets, folkets och miljöns behov och stärka konkurrenskraften.