Sverige har gått åt höger sedan 1980 och särskilt sedan 1990. Arbetstagarnas rättigheter urholkas och arbetsköparnas (arbetsgivarnas) ökar. Välfärden minskar. Många växer upp i socio–psykologiskt utmanande stadsdelar med hög arbetslöshet, låg utbildning och höga sjukskrivningstal. Folk som växer upp där har mycket att ta sig igenom för att orka lyckas med livet.
Samtidigt mår alla i alla samhällsklasser sämre när den sociala tryggheten urholkas och kampen om allt tuffare och ofta allt lägre betalda jobb ökar. Läs forskarna Richard Wilkinsons och Kate Picketts faktabok Jämlikhetsanden full av statistik av effekterna på samhällen över världen av jämlikhet respektive ojämlikhet.
Men fortfarande har vi kvar väldigt mycket av välfärden. Vi får i Sverige lån och bidrag till yrkesinriktade studier. Om du har yrkeskunskap, så säljer du inte bara din arbetskraft utan även din yrkeskunskap (knowhow). Då kan du ställa större krav på arbetsvillkor. -miljö och lön.
Du kan spara lite av din inkomst i aktier även om det är en risk. Tobias Schildfat ger en god introduktion i boken ”Vägen till din första miljon”. En kompis har varit i jobb sedan 2000 och sparat regelbundet i aktier och är nu inte längre lika beroende av sin lön för att försörja sig.
Det är uselt att välfärden raserats så att man får komplettera sin privata välfärd med aktier, men det är ganska ofrånkomligt idag.
Men samtidigt som vi kan göra allt detta, bör vi diskutera vitt och brett men glatt och trevligt med fördelarna som kommer alla till dels om vi röstar rödgrönt och rustar upp demokratin, välfärden och den goda arbetsmarknaden med bra arbeten åt alla och igen.
Att kämpa för sin egen framtid samtidigt som man verkar strukturellt för allas väl och ve ger i alla fall mig mer ork och hopp i denna utmanande värld.