Vinstdrivande, privat finansierad sjukvård är oftast sämre för patienten.
En person i min bekantskapskrets var väldigt högavlönad och hade den allra bästa sjukförsäkringen i USA. Han fick på 1980-talet AIDS. Trots sin mycket goda sjukförsäkring blev han till slut ändå utförsäkrad.
Av de 29 sjukhusen med högst kvalitet och lägst dödlighet i USA var enligt tidskriften US News & World Report 28 icke-vinstdrivande, ett delstatligt och inget vinstdrivande. Flertalet studier på vinstdrivande och icke-vinstdrivande sjukhus dryftar vård i USA och Canada. Studier på sjukhus i Tyskland visar ändå ett likartat resultat. I en studie hade vinstdrivande sjukhus tiotusentals onödiga dödsfall som undveks i icke-vinstdrivande sjukhus. I en studie av sjukhem, var de tolv bästa sjukhemmen icke-vinstdrivande.
Välfärdsvinsterna av privat vård har uteblivit
Även den borgerlige ledarskribenten Håkan Boström skriver om resultatet av den privatiserade välfärden i Sverige i GP 2020-02-16: «Forskningen är entydig. Välfärdsvinsterna har på det stora hela uteblivit. Att det finns enskilda välfärdsföretag som gör ett bra jobb ändrar inte på den övergripande bilden.» Boström stöder sig på att privatiseringen av välfärden varken gett kvalitetsmässiga förbättringar eller försämringar. Han hänvisar till forskningsinstitutet SNS antologi «Konkurrensens konsekvenser» 2011 med Laura Hartman som forskningsledare.
Nu när privatiseringen inte ens enligt högerns informationsinstitut som SNS gett samhället höjd kvalitet på välfärdstjänsterna, då har privatiseringen ju bara tagit pengar som kunnat gå till patienter och gett till kapitalister. Nu tänker man kanske att små summor inte spelar någon roll?
500 kronor mer i månaden lika bra som psykofarmaka
Redan så små sjukpenningökningar som 500 SEK per månad är t.ex. lika effektiva som psykofarmaka för många, allvarligt psykiskt sjuka. Psykisk sjukdom börjar ofta inte med att folk är udda, drar sig undan och får en psykisk sjukdom i sin isolering. Psykisk sjukdom börjar oftast med fattigdom som gör att en drabbad person inte kan umgås lika mycket som vanligt med sina vänner och släktingar. Då tenderar hen att dra sig undan och bli socialt isolerad. Sedan blir hen udda och till slut psykiskt sjuk. Psykisk sjukdom börjar med att det saknas bra jobb åt alla samt generösa socialförsäkringar och bidrag.
Sann valfrihet i vården bör som Boström säger inte behöva bestå i att ersätta offentlig med privat vård utan mer i att individanpassa vården efter patientens behov.
Ska de fattiga, och många andra, lämnas att få sämre vård än de rika, kanske ingen vård alls eller utförsäkras för att dö även i Sverige? Att rösta rött är enligt min mening nödvändigt för en offentligfinansierad och jämlik vård av världsklass för alla.
Läs ekonomhistorikern och forskaren John Lapidus bok ”Den sjuka debatten” om vilken sjukvård vi ska ha.